Hegyi Barbara: Eszenyi ordítva, zokogta közölte velünk, hogy meg akarjuk ölni

2020. március 26., 15:06

Szerző:

Bár Eszenyi Enikő egy hete úgy döntött, lemond a Vígszínház igazgatói posztjáról és nem indul újra, vezetési módszereiről azóta is derülnek ki újabb mozzanatok.

„Egy produkció elkészülte során előfordulhatnak szélsőséges megfogalmazások, de a nyilvános megalázások és a hatalomfitogtatás, a verbális bántalmazások nem a produkció érdekét szolgálják.

Ő úgy gondolta, hogy a Vígszínház az ő lakása, és mi mint cselédek, a nappalijában randalírozunk.

A számtalan eset közül az egyik legmegrázóbb az volt, amikor A lovakat lelövik, ugye? váratlanul kiírt próbája miatt sírógörcsöt kapott egy fiatal színésznő, mert hirtelen nem volt kire hagynia a pár hónapos gyermekét. A művészeti tanács tagjaként többedmagammal kértük Enikőt, hogy engedje el a kollégánkat, mire ordítva, zokogva közölte velünk azt az abszurdumot, hogy meg akarjuk ölni” – így nyilatkozott Eszenyiről Hegyi Barbara színésznő a HVG-nek. Ő már közel 25 éve a társulat tagja.

Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő
Fotó: MTVA Fotó: Zih Zsolt

Hegyi szerint az elmúlt tíz évben, amíg Eszenyi igazgató volt, azért álltak kevesen a nyilvánosság elé a történetükkel, mert „az ember nem piszkít a saját fészkébe”. Bár

a legtöbb esetben jelezték Eszenyinek a problémákat, ő Hegyi szerint mindig elmenekült a kényes helyzet elől vagy kirúgta azt a munkatársat, akiről úgy érezte, hogy nem lojális vele.

„Nyilván nagy felelősség egy akkora intézmény vezetése, mint a Vígszínház, de soha nem vizsgálták, és nem vizsgálják most sem, hogy az egyébként szakmailag elfogadható pályázatot író személy alkalmas-e arra, hogy emberekkel bánjon” – tette hozzá.

Megosztotta saját történetét Eszenyiről többek között Lengyel TamásHalász Judit és Börcsök Enikő, de kemény kritikát fogalmazott meg lapunknak Eszenyi távozását értékelve Kerekes József és Stohl András is:

A két hét múlva csütörtökön kezdődő Busójárás hat napjára összesen több mint százezer látogatót várnak, a kiemelt napokon – szombaton és vasárnap – pedig 40-45 ezer érdeklődőre számítanak Mohácson.