Három díjat nyert a Semmelweis-film Los Angelesben

A Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon Koltai Lajos rendezése lett a legjobb film, Vecsei H. Miklós a legjobb színész, Nagy Katica pedig a legjobb színésznő díját nyerte el az anyák megmentőjéről készült filmben nyújtott alakításáért.

2023. október 29., 13:20

Szerző:

A kedd estig tartó ötnapos rendezvényen 19 magyar mozifilm látható a Laemmle Monica Film Centerben Los Angelesben, a díjazottakat a hétvégén jelentették be – közölte a Nemzeti Filmintézet vasárnap az MTI-vel.

Az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis Ignác világhírű magyar orvos életét bemutató alkotást a Los Angeles-i fesztivál nyitófilmjeként mutatták be. A gálán részt vettek a film alkotói, Káel Csaba kormánybiztos és Colleen Bell, a California Film Commission vezetője, aki korábban az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete volt.

A Variety amerikai filmes hírportál a bemutatóhoz kapcsolódva részletes cikkben számolt be a filmről. Koltai Lajos az online magazinnak elmondta, hogy fiatalkora óta meghatározó élményként maradt meg benne az 1952-es Semmelweis film, és nagy kihívás volt a világ legismertebb magyar orvosáról életrajzi alkotást készíteni, de azt is említette, hogy csodálatos volt visszatérni a rendezéshez.

A Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon Nagy Katica a legjobb színésznő díját Román Katalinnal, a nyílt örökbefogadás témáját középpontba állító, Hat hét című film főszereplőjével megosztva kapta, Szakonyi Noémi Veronika pedig a legjobb rendezőnek járó díjat vehette át a Hat hétért. A legjobb forgatókönyvért járó elismerést Köbli Norbertnek ítélték a Blokád című filmért, míg a legjobb operatőr Győri Márk lett a Hadik című alkotásért. A legjobb dokumentumfilm díját Széles Tamás vehette át, aki a világhírű kaliforniai borkultúra megteremtőjének, Haraszthy Ágostonnak az életét mutatta be.

Koltai Lajost munkássága elismeréseként életműdíjjal jutalmazták a fesztivál nyitóeseményén.

A 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál zárófilmje Zákonyi S. Tamás A nemzet aranyai című, a magyar vízilabda-legendákról forgatott dokumentumfilmje lesz október 31-én.

(Kiemelt képünkön Koltai Lajos és Vecsei H. Miklós a Semmelweis forgatásán. Fotó: Semmelweis Facebook-oldal.)

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.