Hármat egy csapásra

2014. június 23., 21:59

Sőt, sőt, ha jobban belegondolunk, mondhatnánk akár négyet is: hiszen az a különös ikerregény, a Szivárványgömb csak néhány hete jelent meg. De ne legyünk telhetetlenek, a három is magyar rekord. A kortárs írók közül senki sem mondhatta el magáról eddig, hogy egyszerre három új, önálló műve jelent volna meg az ünnepi könyvhéten.

Igaz, ehhez a magyar rekordhoz – amely világviszonylatban is figyelemreméltó eredmény – nem csak az kellett, hogy Kelecsényi László (merthogy ő a rekorder szerző, nem más) ismert szorgalmával dolgozzon az elmúlt években is, sőt az is kevés lett volna hozzá, hogy, szokása szerint, a legkülönfélébb műfajokban alkosson, kellett még hozzá némi szerencse is; de hát mihez nem kell az életben, azt mondják meg?!


Itt egyébként csak annyit írhatunk a szerencse számlájára, hogy mindhárom kiadó, amely az alant részletezendő műveket kiadta, egymástól függetlenül úgy ítélte meg, az általa gondozott kötet éppen az idei könyvhéten lásson napvilágot – és aztán már csak azt kellett megszervezniük az illetékeseknek, hogy hősünk minden vonatkozó könyvsátorba időben eljusson, eleget teendő dedikálási feladatainak.

A legnagyobb hírverést kétségkívül a Filmszextétika című kötet kapta: a könyv a filmművészet újfajta szempont szerinti áttekintése. Kelecsényi a legfontosabb művészfilmeket elemzi újra a szexualitás (ábrázolása) szempontjából. Végignézi, hogyan dőltek le a huszadik században a társadalmi tabuk, s hogy e tabudöngetésben milyen szerepet játszott a film – a magyar filmeket is beleértve. (Bár a sajátos körülmények miatt mi inkább csak utódöngetésre vállalkoztunk.)

A Fekete napló válogatott írások gyűjteménye, afféle best of, ahogy a szerző nevezi, a címadó naplótöredék mellett helyet kap benne esszé és tanulmány, bejárjuk az irodalom, a zene, a film vidékeit, ráérősen, barátságosan, szeretetteljesen.

És aztán a regény, az Emléked leszek: a hetvenes évek Pestjének atmoszférateremtő megidézése, ismerős helyszínek, ismerős alakok, ismerős viselkedésformák. Egy fiatalember felnőtté válásának stációi... Nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, folytatása következik.

Nádas Sándor