Hamarosan startol a Margó Irodalmi Fesztivál

A fesztivál főszervezőjével, Valuska Lászlóval beszélgettünk a különleges eseményről. Az igazgató szerint a zalai táj úgy hullámzik, mint a Balaton.

2021. augusztus 7., 14:47

Szerző:

Idén augusztus 12-15 között rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált. A rendezvény fő fellépői között találjuk többek közt Nádas Pétert, Bödőcs Tibort és Bereményi Gézát is. A résztvevőket zenei és színházi produkciók is várják majd. Koncertet ad az Anima Sound System és VAN filmzenekar is. A programsorozat helyszínéül a Zala megyei Szentgyörgyvárat választotta a Margó csapata. Valuska László a fesztivál igazgatója, azt mondta a 168-nak, hogy az idén 10 éves Margót egy kötetlen és izgalmas programsorozattal ünneplik. Úgy fogalmazott, hogy egy autentikus fesztivált szerettek volna a Balatonhoz közel eső településen létrehozni. A fesztivál beszélgetéseinek fókuszában Valuska László szerint: az otthon, idegenség és alkotás hármassága lesz. A fesztivál bemutatja mindazt, ami helyi és nem csak szellemi és kulturális táplálék várja a résztvevőket, hanem megismerkedhetnek a helyi gasztronómiával és kistermelői termékekkel is. 

A fesztivál főszervezője azt mondta lapunknak, hogy már két éve elkezdtek gondolkodni egy nem budapesti fesztivál helyszínen. A koronavírus-járvány azonban keresztbe húzta az ő számításaikat is. Valuska László elmondta, hogy barátja Bezerics Dániel, a közismert balatoni vendéglátós hívta fel a figyelmét először egy szentgyörgyvári családi pincére és étteremre. A megtekintés után eldöntötték, hogy Zalában fogják megrendezni a fesztivált.  A szervező szerint, amint kiválasztották a helyszínt, egyértelműnek bizonyult, hogy a térséghez köthető írók lesznek a program alapkövei. Valuska László ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy: „Bödőcsöt és Búcsúszentlászlót szerintem senkinek nem kell magyarázni, Nádas Péter pedig évtizedek óta a fesztivál közelében Gombosszegen él és alkot, Bereményi Géza a zalaegerszegi színházat vezette.” A fesztivál programjában nem csak a térséghez köthető fellépőket találunk. Háy János mellett, Závada Pétert és Simon Mártont is láthatják a látogatók. Valuska László szavai szerint az összes meghívott alkotói beszélgetést és előadást összeköti majd, hogy arra fogják keresni a választ: „mit jelent az otthon, idegenség és alkotás hármassága.”

A fesztivál látogatói aktív résztvevői lehetnek a programsorozatnak, hiszen Slam Poetry workshop is lesz a kínálatban. Az eseményt a Slam Poetry Magyarország fogja szervezni és irányítani. Kérdésünkre, hogyan kell elképzelni a workshopot Valuska László azt mondta: „napközben dolgoznak majd a jelentkezők ismert slammerekkel, komoly alkotói folyamatban vehetnek majd részt azok akik regisztráltak. Az elkészült szövegeket zenei kísérettel pedig minden este elő is fogják adni a fesztiválon.”

Valuska László a 168-nak azt is elmondta, hogy a főbb céljaik között szerepel a fesztivál helyszín sokszínűségének és egyediségének bemutatása is. Kiemelte, hogy: „főszerep jut a dödöllének és a prószának is, de helyi borválogatásokkal és a kistermelők készítményeivel is készülünk.”  Véleménye szerint a falusi élet is bemutatásra kerül az irodalmi, zenei és színházi programsorozat keretében. A fesztivál további különlegessége, hogy az esemény alatt csillaghullás is kiválóan megfigyelhető lesz a zalai dombokról. Valuska Lászlót megkérdeztük megtalálták-e már a legkiválóbb dombot az égi jelenség megfigyelésére. Azt válaszolta: „ A zalai táj úgy hullámzik, mint a Balaton. A fesztivál középpontja és nagyszínpada a dombok közötti mezőn lesz, onnan tökéletesen látható lesz a csillaghullás. Csodálatos élmény lesz azoknak, akik onnan láthatják.”

(Kiemelt kép: Moesko Péter és Mucha Dorka írók, valamint a későbbi nyertes Fehér Boldizsár író, illetve Valuska László fesztiváligazgató (b-j) a Margó-díj átadásán, a Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron Budapesten a Várkert Bazárban 2019. október 10-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.