Augusztus 21-én indul Bugacon a hun-türk tudatú népek nagy seregszemléje, rengeteg lovasíjász és lovasfoci is lesz

2020. július 28., 19:30

Szerző:

Jurtaváros, seregszemle, régészeti és antropológiai kiállítások is szerepelnek Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye, a Kurultaj programjai között, amelyet augusztus 21. és 23. között a Bács-Kiskun megyei Bugacon rendeznek meg - közölte a szervező, a Magyar Turán Alapítvány az MTI-vel.

A háromnapos Kurultajon több mint 50 olyan programot szerveznek, amelyen

a hun-türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt.

Kurultaj – magyar törzsi gyűlés 2016-ban
Fotó: Youtube

Bugacra több mint száz, ősi magyar hagyományokat felelevenítő csapat érkezik, képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is. Mellettük a Kárpát-medence és a rokon népek legjobb lovasai és lovasíjászai mutatják meg tudásukat.  

A pusztában hatalmas, a honfoglalás korának hangulatát idéző jurtaváros is épül, amelyben a hagyományőrző csapatok korhű viseletekben elevenítik fel a magyar és a pusztai népek régmúltjának mindennapjait. A kiállítójurtákban több régészeti és antropológiai tárgyú tárlattal készülnek.

A hun vezéri jurta, Attila sátra - amely a világ legnagyobb szétszedhető természetes alapanyagokból készülő jurtája -, egyebek mellett egy hun kori tárlat és egy szakrális tér helyszíne lesz.

 

Az Ősök sátraiban pedig szkíta, szarmata, avar és honfoglalás kori magyar kiállításokon a Kárpát-medencében élő lovasnomád népek öröksége elevenedik meg.

A jurtatábor közelében tudományos, ismeretterjesztő előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar őstörténettel. Idén is megrendezik a magyar fegyveres hagyományőrzők lovas és gyalogos hadi felvonulását, a seregszemlét, amelyet megelőz a honfoglalás korát idéző nomád vonulás lovakkal, szekerekkel és tevékkel.

Fotó: Kurultáj

Szerveznek hadi és íjász bemutatókat, párbaj- és szablyavívó, lovas gyorsasági és lovasbirkózó versenyeket. Hirdetnek lovas akadályversenyt és övbirkózó bajnokságot,

de felelevenítik a köbörét, vagyis a "lovasfocit" is.

A programok között szerepelnek még egyebek mellett népzenei koncertek és néptáncbemutatók, közös dobolás, kézműves vásár, gyermekudvar, Trianon pavilon, továbbá mesterség-, valamint agár- és lovassolymász-bemutatók.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.