Akadémikus lett a 1962-es Ki mit tud? füttyművésze

Megtartotta akadémiai székfoglaló előadását prof. dr. Hacki Tamás orr-fül-gégész, foniáter, egyetemi tanár, sokunk számára az 1962-es Ki mit tud? győztese, füttyművész.

2023. április 20., 15:22

Szerző:

„Bepillantás egy foniáter tevékenységébe: szakmapolitikai, fiziológiai, patológiai, lingvisztikai, akusztikai, kultúrtörténeti gondolattöredékek egy ünnepi alkalomból” címmel tartotta meg akadémiai székfoglaló előadását prof. dr. Hacki Tamás orr-fül-gégész, foniáter, egyetemi tanár, az NGYSZ tagja és orvosa 2023. április 18-án, az MTA Dísztermében. Hacki Tamást 2022-ben szavazta meg külső tagjává a Magyar Tudományos Akadémia, áll a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében.

A székfoglaló előtt Józsa János, az MTA Műszaki Tudományok Osztályának elnöke méltatta Hacki Tamást. Felvázolta izgalmas életútját, orvosi pályáját, kiemelkedő szakmai eredményeit. Úgy fogalmazott, különleges alkalom a mai: ünnep és tudományos ülés is egyben. A professzor úr pedig egy igazi példakép.

A szakember tudományos előadásának témája az énekhang fizikai titkainak felfedése, illetve egy különleges hangképzési mód, a füttyhang bemutatása volt, amit ő maga is művészi szinten gyakorolt. Produkciójával az 1962-es Ki mit tud? vetélkedőn megosztott első díjat nyert.

Ünnepi székfoglalóját is egy olyan felvétellel zárta, amelyen a Müncheni Szimfonikus Zenekarral lép fel: Brahms V. magyar táncát fütyülte el. Különleges teljesítményét az MTA Dísztermének hallgatósága vastapssal fogadta. Ezután ünnepélyesen átvette akadémiai tagsági oklevelét.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület

Prof. dr. Hacki Tamás 2019 óta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fül-orr-gégészeti, foniátriai, logopédiai és audiológiai rendelőjének szakmai vezetője, a Regensburgi Egyetemi klinika nyugalmazott professzora, a Semmelweis Egyetem és az ELTE címzetes egyetemi tanára. A Teréz körúti rendelő európai színvonalú diagnosztikai eszközökkel rendelkezik, a Semmelweis Egyetemmel való szerződés alapján egyetemi oktatóhely és gyakorlati hely is. Erre Magyarországon csak kevés intézményben van lehetőség. A rendelőben szakorvosaink elsősorban gyerekek olyan a fül-orr-gégészet és a foniátria tárgykörébe tartozó funkciózavarait vizsgálják és kezelik, amelyek a hangképzést, a beszédet (artikulációs és nyelvi zavarokat) és a rágás-nyelés zavarait érintik. A rászoruló gyermekek szüleinek nem kell egymástól távoli intézetek kooperációs lehetőségeire, időpont-egyeztetésére hagyatkozniuk, mert a Gyermekmentő Szolgálat rendelőjében egy helyen, együtt dolgoznak a szakemberek.

A rendelő szakmai profiljához szorosan illeszkedik a Gyermekmentő Szolgálatnak a Magyar Tudományos Akadémiával, a Semmelweis Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen kitűzött célja, a gyermekek halláskárosodásának megelőzésével kapcsolatos törvénymódosítás előkészítése. 

 

(Kiemelt képünk: Hacki Tamás orvos, elismert foniátriai specialista, egyetemi tanár, füttyművész budapesti otthonában 2014. március 8-án. Szokatlan füttytechnikájára környezete már ötéves korában felfigyelt. 18 éves korában, 1962-ben indult a Ki mit tud? című televíziós vetélkedőn. A verseny megnyerése után rengeteg hazai és külföldi felkérést kapott. A művész 2014. február 18-án töltötte be hetvenedik életévét. (MTI Fotó: Czimbal Gyula))

 

A világ legjobb középületének választották a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Néprajzi Múzeumot május 30-án, Szingapúrban - jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az elismerés átvételét követően. A Néprajzi Múzeum mellett a Magyar Zene Háza is díjat nyert.