Gyereknapi móka a BKK jóvoltából

Egy több mint százéves villamos-motorkocsival is lehet utazni vasárnap, a gyereknapon a fővárosi Széll Kálmán tér és a Hűvösvölgy között – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-t.

2022. május 26., 15:50

Szerző:

A 2624-es pályaszámú, BVVV „G” típusú villamos 1906-ban készült Budán, a Schlick Gépgyár Rt.-nél. Az eredetileg favázas járművet 53 év közlekedés után, 1959-ben „acélvázasították”, és még 25 éven át szolgálta a budapesti utazóközönséget. Ezután a villamos Hollandiába került, 2004-ben hozták vissza Magyarországra, és azóta a BKV Zrt. nosztalgiaflottájának tagja – írták.

A villamos vasárnap az N56-os vonalon közlekedik. A járat menetrendje a bkk.hu/menetrendek/ oldalon érhető el. Emellett egész hétvégén közlekedik az N19-es nosztalgiajárat a Deák tér-Szent Gellért tér-Műegyetem-Katinyi mártírok parkja útvonalon.

(Kiemelt kép: Egy 2624-es pályaszámú (b) és egy korábban Debrecenben közlekedett 492-es pályaszámú, Bengáli becenevű csuklós villamos Újbudán 2016. július 30-án. Százötven éves a fővárosi kötött pályás közlekedés, az első lóvasút 1866. július 30-án indult el Pesten. Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.