Gustav Klimt 100 éve elveszettnek hitt festménye került elő

Csaknem 100 év után találták meg egy elveszettnek hitt Gustav Klimt festményt Bécsben. 

2024. január 27., 09:40

Szerző:

Megtalálták Gustav Klimt egyik rég elveszettnek hitt festményét Bécsben – írja az Euronews. A Lieser Kisasszony (Fraulein Lieser) címet viselő alkotást utoljára 1925-ben lehetett megnézni nyilvánosan, azóta gyakorlatilag semmit sem tudtak a művészettörténészek a hollétéről. A festmény eredetileg a Lieser család tulajdonában volt, jelenlegi tulajdonosai pedig azt állítják, hogy már a hatvanas évek óta a családjuk birtokában van.

Gustav Klimt alkotását legalább 20 milliárd forintra becsülik

Fraulein Lieser portréja egykor egy ausztriai zsidó családhoz tartozott, és utoljára 1925-ben volt látható a nyilvánosság előtt. Sorsa ezt követően tisztázatlan, de a jelenlegi tulajdonosok családja az 1960-as évek óta birtokolja a festményt. A képet az im Kinsky galéria fogja elárverezni, az értékét legalább 54 millió dollárra becsülik – írja a BBC. „Ilyen ritkaság, művészi jelentőségű és értékű festmény évtizedek óta nem volt elérhető a közép-európai művészeti piacon” – mondta im Kinsky közleményében

Klimt utolsó alkotói korszakának egyik legszebbjének az újrafelfedezése szenzáció

Gustav Klimt a bécsi szecesszió kulcsfigurájaként jobban megtestesíti a fin de siècle osztrák modernizmust, mint bármely más művész. Munkái, különösen a századforduló felső középosztálybeli sikeres nőiről készült portréi világszerte a legnagyobb elismerést élvezik. Klimt festményei a nemzetközi művészeti piac élvonalába tartoznak. Női portréit ritkán kínálják aukciókon. Ilyen ritkaság, művészi jelentőségű és értékű festmény évtizedek óta nem volt elérhető a közép-európai művészeti piacon. Ez vonatkozik Ausztriára is, ahol még közelítő jelentőségű műalkotás sem állt rendelkezésre.

Mielőtt 2024. április 24-én a bécsi im Kinsky aukciósház különleges aukcióján felajánlják Fräulein Lieser portréját , világszerte bejárja. Az LGT Bankkal együttműködve a festményt nemzetközileg különböző helyszíneken mutatják be; a tervezett állomások között szerepel Svájc, Németország, Nagy-Britannia és Hongkong. Miután a festmény visszatér Bécsbe, 2024. április 24-én a jelenlegi tulajdonosok (osztrák magánszemélyek) nevében elárverezik, Adolf és Henriette Lieser jogutódjaival együtt az 1998-as washingtoni alapelveknek megfelelő megállapodás alapján. 

Klimt művészetéért korábban hatalmas összegeket kerestek az aukciókon. Gustav Klimt utolsó festménye 85,3 millió fontért (108,4 millió dollár) kelt el, ezzel a valaha eladott legértékesebb műalkotás lett Európában. A Lady with a ventilátort (Dame mit Fächer) egy hongkongi gyűjtőnek adták el. Az aukció mintegy 10 percig tartott. 

(Kiemelt képünkön: Gustav Klimt Fräulein Lieser portréja. Fotó: im Kinsky aukciósház oldala)

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.