Guido Mancusi vezényel a Zeneakadémián

2018. november 12., 11:59

Szerző:

A Dohnányi bérlet keretében Guido Mancusi vezényel három művet 18-án, vasárnap este fél nyolctól a Zeneakadémián. Elsőként a fiatal magyar zeneszerző, Kecskés D. Balázs Zsoltártöredék című oratóriuma csendül fel. A mű szövegkönyvének gerincét a 90. genfi zsoltár Szenczi-Molnár Albert-féle fordítása adja, ebbe illeszkednek bele a zsoltárra tartalmilag és szerkezetileg egyaránt rímelő József Attila versrészletek.

Mozart Jeunehomme melléknévvel ellátott zongoraversenyét Louise Victoire Jenamy (1749-1812) zongoravirtuóz számára írta 1777-ben. Ez a salzburgi versenyműveinek utolsó és egyben legjelentősebb darabja, és mérföldkő Mozart zongoraconcertóinak sorában, máig is a Mozart-életmű egyik legnépszerűbb és legtöbbet játszott darabja. 

Prokofjev 1952-ben írta utolsó zenekari művét, a VII. szimfóniát. Csupa derű, életöröm: nem hiába kapta az „Ifjúság” címet. Csodálatos bőségű dallamvilága egy nagyszerűen megszerkesztett forma keretén belül érvényesül a kompozíció négy tétele során. Ez a dallamosság Prokofjev jellegzetesen színes és kifejező melodikáját az orosz népdalkincs hagyományaival társítja. 

Kecskés D. Balázs: Zsoltártöredék
Mozart: Esz-dúr zongoraverseny (Jeunehomme) K.271
Prokofjev: VII. szimfónia

Varga Donát – ének
Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán)
Vass Lajos Kamarakórus (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán)
Fuchs Diána – zongora
Vezényel: Guido Mancusi

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.