Palkovics László lemondatná az SZFE vezetőit, ha tudtak Gothár Péter zaklatási ügyéről, csakhogy az ő minisztériumának is kellett tudnia

2019. december 4., 11:33

Szerző:

Szerdán hallgatja meg a Színház- és filmművészeti Egyetem (SZFE) etikai bizottsága Gothár Pétert, az egyetemen jelenleg a rektori feladatokat ellátó Upor László erről levélben tájékoztatta Fekete Péter kulturális államtitkárt. Az intézmény pszichológusa közben elkezdte meghallgatni azokat a hallgatókat, akiket Gothár is tanít, vagy tanított. A beszélgetés eredményeiről anonim írásos összefoglaló készül.

Az egyetem egy független pszichoterapeutát kért fel a vizsgálatra, de külső megfigyelők is érkezhetnek az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a Magyar Művészeti Akadémiától is. Mivel az egyetem felügyelete az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) tartozik, a tárca is delegál tagot az etikai vizsgálathoz.

Az atv.hu megkérdezte Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetemnek (SZFE) van-e felelőssége a Gothár-ügyben, és le kell-e mondania az egyetemet vezető Upor László rektor-helyettesnek. Palkovics szerint szét kell választani a különböző ügyeket.

– Az, hogy egy színház igazgatója, Máté Gábor már egy éve tud arról, hogy a színház egyik rendezője zaklatja az ottani kollégákat, és nem tesz semmit az ügyben, az nem helyes, nem elfogadható. Ez az ő vezetői felelőssége, és ahogy látom, ez valószínűleg bűncselekmény is. Tehát a probléma alapvetően a színházban keletkezett”

– mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy az SZFE esetében nem tudni, hogy történt-e bármi, így csak vélelmezésről lehet beszélni.

Fotó: Bazánth Ivola

Palkovics ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt volt már egy ilyen eset az egyetemen. Akkor Marton László esetében a vizsgálat lezárásáig felfüggesztették az oktatói tevékenységét, és a Színművészeti Egyetem lerakta annak alapjait, hogy az ilyen esetek elkerülhetőek legyenek, illetve erkölcsileg felelősségre vonható legyen az, aki ilyesmit követ el.

– Várjuk meg, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye. Egyelőre egyfajta szóbeszéd, hogy ott is történhetett valami, hiszen a rendező tanít a Színművészeti Egyetemen is. Ha az egyetemen is történt hasonló eset, mint a színházban, akkor annak az egyetemen is személyi következménye kell, hogy legyen, akár a dolgot elkövető, akár az azt eltussoló egyetemi vezető vonatkozásában”

– fogalmazott Palkovics László.

Ennek a kijelentésnek a szépséghibája csak az – fűzhetjük hozzá –, hogy az ITM-nek is tudnia kellett a botrányról, hiszen a Gothár-féle ügyben egy vizsgálóbizottság döntött a rendező kirúgásáról a Katona József Színházból, a vizsgálóbizottságba pedig a minisztériumtól és a a Magyar Művészeti Akadémiától is kértek megfigyelőt. Erre a SZFE hívta fel a figyelmet egy nyilvános Facebook-posztban, mégpedig akkor, amikor Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője kezdte el hangoztatni, hogy a Katona József színház és az SZFE vezetőinek is le kell mondaniuk, amiért titokban tartották a botrányt.

„Nagyon helytelen lenne, ha a szóvivő úr feltételezné, hogy akár a fenntartó minisztérium, akár a MMA bármilyen titkolózásnak részese lehet. Ahogyan az is helytelen volna, ha bármilyen felelősség megállapítása előtt – pusztán azért, mert az egyetem jogszabálykövető módon jár el – szankciókat követelne bárkivel szemben – hangzik a megsemmisítő hangú Facebook-poszt.

Halász János megszólalása nyomán Janisch Attila rendező írt egy publicisztikát arról, hogy az Orbán-kormány einstandolni akarja az SZFE-ért. Szerinte álszent dolog annak a fényében, hogy a fideszes EP-képviselők nem szavaztak meg egy az Isztambuli Egyezmény ratifikálásra felszólító állásfoglalást.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.