Batman sem tudja megvédeni a korrupt politikusokat a nép dühétől

Matt Reeves legújabb alkotása megmutatja, hogy lassan egy tucat Batman-film után is lehet még újat kihozni egy már jól ismert történetből.

2022. március 6., 07:48

Szerző:

Valószínűleg nem sok olyan filmes széria van a világon, amelyet annyiszor gondoltak volna újra, mint a DC Batmanjét. Több mint tíz színész játszotta már el, vagy adta a hangját a köpenyes igazságosztónak mozifilmben, azonban a most márciusban bemutatott legújabb alkotás egy teljesen új fényben mutatja be az ikonikus karaktert. Sokan aggódtak a megjelenés előtt, hogy vajon a Twilight-szériával a poklot, majd a művészfilmekkel és legutóbb Christopher Nolan Tenetjével a mennyet is megjáró Robert Pattinson képes lesz-e eljátszani a denevérembert. Matt Reeves filmjének megtekintése után büszkén jelenthetjük, hogy nagyon is.

A kiváló Majmok bolygója rebootok és a Cloverfield filmek rendezője ugyanis egy sötétebb dimenziójú Gothamet mutat be a nézőnek, ahol a Robert Pattinson által alakított Batman még csak két éve tevékenykedik a bűnözés ellen, és a rendőrök sem igazán tudják, hogy viszonyuljanak hozzá. Ekkor tűnik fel a színen Rébusz (Paul Dano), aki különösen kegyetlenséggel vadássza le a város vezetőit azért, hogy megtisztítsa a várost a fejlődést megmételyező korrupciótól és hazugságoktól.

THE BATMAN (2022)
Fotó: Warner Bros. - DC Entertainment / Collection ChristopheL via AFP

Találós kérdéseivel egy detektíves sztoriba kényszeríti bele a Batmant, aki a kaland során saját moralitását is kénytelen lesz felülbírálni. A filmben több mindent tudunk meg a vagy már tucatszor csontra rágott Wayne család múltjáról, kétes ügyeiről, és még a nemezisek is érdekes csavarokat kapnak. Pattinson Batmanjét sokkal többet látjuk munkában ebben a filmben, bűnügyi helyszíneken tűnik fel, nyomoz, feladványokat old meg – végig érződik a filmen, hogy nem ő kontrollál, hanem a városi elitet megszégyenítő és eltipró Rébusz.

Nem mellékes az sem, hogy Bruce Wayneként is alig látjuk a színészt a filmben, a milliárdos playboy helyett pedig egy megkeseredett remetét látunk a magánéletben.

A Warner Bros gyártócégen látszik a fejlődés, az utóbbi években több kiváló film is érkezett a DC-től – Joker, Igazság ligája: Synder-vágás –, és úgy tűnik, végre megtanulták hogy miben jobbak a Marvelnél. A Joker és a Batman egyaránt ki tudott lépni a képregényfilmes zsáner adta korlátok közül, és egy objektív mércével is felsőkategóriás pszichológiai thrillert készítettek. Ugyan sajnos Joaquin Phoenix Jokere és Robert Pattinson Batmanje úgy tűnik, nem fognak egymással szembe kerülni – a történetek külön-külön is megállják a helyüket. Mind a kettőben bátran állnak bele a modern kor problémáiba – alapvetően mindkét film a társadalmi izoláció veszélyeire fókuszál – és tesznek konkrét állásfoglalásokat.

THE BATMAN (2022)
Fotó: Warner Bros. - DC Entertainment / Collection ChristopheL via AFP

Kemény, legtöbbször tökéletesen realisztikus harcjeleneteivel és az elmúlt évek egyik, ha nem legizgalmasabb autós üldözésével a 2022-es Batman műfaja egyik ékkövévé válik. Viszont a legtöbb elemében így sem tudja beérni Christopher Nolan Sötét lovag-trilógiáját. Ennek ellenére ott van a legjobb denevéremberről készített filmek között. Színészi alakítások terén Pattinson nem csinál semmi túlzottan szokatlant a Batmannel, inkább csak hozza a korábbi színészek színvonalát. 

A világ amiben Batman mozog, és a karakterek akikkel összetalálkozik, jobban emelik a filmet, mint a főszereplő.

Zoe Kravtiz Mancskanője hibátlan, Colin Farrel egyszerűen felismerhetetlen Pingvinként, Paul Dano pedig vérfagyasztóan hozza Rébusz teljesen formabontó karakterét – amelynek hatására sokszor a Zodiákus gyilkos, vagy a Hetedik című film ugrik be az embernek.

THE BATMAN (2022)
Fotó: Warner Bros. - DC Entertainment / Collection ChristopheL via AFP

Michael Giaccino zeneszerző is hihetetlen teljesítményt nyújt: miután a Star Wars: Zsivány egyessel John Williamst váltotta, a Batmannel azt is megmutatta, hogy Hans Zimmernek is méltó utódja lehet a jövőben. Zenéje által végig tapintható a feszültség a filmben, amikor viszont kell, rendesen megzúgatja a hangszórókat.

A film tehát minden tekintetben csúcsminőségű alapanyagokból dolgozik – rendező, színészek, látvány, zene –, ehhez mérten az eredmény is kiváló. Még csak február van, de a Batman minden bizonnyal ott lesz az év legjobb filmjei közt, szuperhősfilmek tekintetében pedig talán csak a májusi Doctor Strange rúghat majd labdába mellette. 

A film előzetese az alábbi linken tekinthető meg:

(Kiemelt kép: Warner Bros. - DC Entertainment / Collection ChristopheL via AFP)

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.