Film készül a magyar férfi vízilabda-válogatott aranykoráról

Benedek Tibor halála után döntötte el a rendező, hogy elkészíti a három olimpiai aranyat nyerő válogatottról szóló filmet.

2021. szeptember 23., 16:00

Szerző:

Egész estés dokumentum-nagyjátékfilmet készítenek a magyar férfi vízilabda-válogatott 1997 és 2008 közötti időszakáról, mely során a csapat három olimpiai aranyérmet és számos világ- illetve Európa-bajnoki hódított el. A film rendezője az a Zákonyi S. Tamás lesz, aki 2000-ben már Egerszegi Krisztina karrierjéről is készített filmet. Az egyelőre név nélküli projekthez mintegy 40 órányi archív felvétel áll rendelkezésre jelenleg, tavasszal pedig számos olimpiai bajnok játékossal, szakemberrel készítenek majd interjút, ezzel kiegészítve az élményt. A rendező szerint 2022. decemberében kerülhet sor a bemutatóra, célja pedig az, hogy a nézők olyan élménnyel távozzanak a mozitermekből, mintha a helyszínen élték volna át az aranycsapat sikereit. 

„Nagyjából annyira izgulok most, mint amikor Steven Spielberg először jött Magyarországra filmet forgatni” – jelentette ki a Danubius Hotelben megrendezett sajtótájékoztató elején Zákonyi S. Tamás rendező, producer. Mint elmondta, egy ideje már dolgoznak a film előkészületein, amely egy 12 éves periódust ölel majd fel, amely idő alatt a magyar férfi vízilabda-válogatott közel 330 mérkőzést játszott le, hihetetlen magas, 85 százalékos győzelmi aránnyal. Az ötlet még a sydney-i olimpia során fogalmazódott meg a rendezőben, így 2000 és 2003 között rengeteget forgatott a válogatott mérkőzésein, edzésein. Sokáig halogatták a film megjelenését, azonban Zákonyi elmondása szerint Benedek Tibor tavaly június 18-i halála új lökést adott nekik. Felidézte, ő is ott volt a Hajós Alfréd uszodánál tartott megemlékezésen, ahol többen is megkérdezték tőle, mire vár még. 

Zákonyi S. Tamás a sajtótájékoztatón - Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó erre reflektálva elmondta, Benedek Tibor halála után nem gondolta volna, hogy bármit is tudnának közösen csinálni a közeljövőben, éppen ezért is nagyon boldog, hogy végre úgy néz ki, elkészülhet ez a film. „Sokkal többet jelent ez, mint a díjak és az elismerések” – mondta, hozzátéve, hogy a vásznon valódi érzelmeket fognak látni a nézők, ugyanis nem megírt forgatókönyvből dolgoznak majd, hanem saját szemüvegükön keresztül mesélik majd el a történetet. Kásás Tamás, aki lassan tíz éve visszavonult már a válogatottból, megjegyezte, nem is a vízilabda, inkább a csapattársai hiányoznak a pályafutásából. Kifejezte: bízik benne, hogy a film fogadtatása is olyan lesz, mint a tartalma.

A kétszeres olimpiai, és kétszeres világbajnok Madaras Norbert Székely Bulcsúval, a magyar utánpótlásnevelés felelősével egyetértett abban, hogy ennek a filmnek a létrejötte nem csak az idősebbeket önti majd el nosztalgiával, hanem a fiatalokat is motiválni fogja. Varga Dénes, aki jelenleg is aktív tagja a válogatottnak, elmondta, hogy ő még csak gyermekként láthatta a sydney-i olimpiáról készült felvételeket, és az sem hozta különösen lázba, hogy filmet készítenek róluk, egészen addig, míg meg nem látta az archív felvételeket. Dr. Kemény Dénes, a válogatott legendás kapitánya azt hangsúlyozta, hogy milyen jó házasság volt az a sikert sikerre halmozó válogatott. Elmondása szerint a közös cél és az egymás iránti szeretet, tisztelet tartotta együtt annyi éven át a csapatot. Emellett az is fontos volt, hogy az alkalmazkodási készség is megvolt minden egyes tagban – tette hozzá.

A film rendezője tehát Zákonyi S. Tamás lesz – aki egyébként szintén vízilabdázott egy időben –, munkáját pedig Elek Ottó és Eckhardt Balázs segíti majd társrendezőként. A film operatőre Babos Tamás, a vágó Mezei Áron lesz, Láng Imola a látványért, Tőzsér Attila pedig a hangért felel majd.  A filmes szakértők mellett Csurka Gergely újságíró, az Európai Úszó Szövetség (LEN) sajtófőnöke is aktív szerepet vállal a film elkészítésében, aki az elbeszélés szakmai pontosságáért és hitelességéért felel. Mivel a film előkészületi státuszban van – a Nemzeti Filmintézet támogatásával – a pontos játékidőről egyelőre csak becsléseket lehet mondani. Zákonyi szerint nagyjából 2 óra - 2 óra 10 perc lehet majd a hossza. A film forgalmazója a Fórum Hungary lesz.

(Kiemelt kép: Csurka Gergely, Madaras Norbert, Dr. Kiss Gergely, Zákonyi S. Tamás, Kásás Tamás, Varga Dénes és Dr. Kemény Dénes a sajtótájékoztatón - Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

 

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.