Ferenczi Krisztina halálára

Rövid frizurásan boldogan mondta Ferenczi Krisztina az április végi könyvfesztiválon – miközben dedikált a Kossuth Kiadó standjánál –, hogy újra erős, nincs több kezelése, és készül egy új kötetre. Nem nyomoz már senki után, a verseit szeretné kiadni, ez minden álma most, meg rájött arra is, voltaképpen mindig is a költészet izgatta, másfelé csak rendkívüli kíváncsisága vitte. Ferenczi Krisztina 2015. július 16-án meghalt.

2015. július 23., 18:26

Színésznőként kezdte, újságíróvá formálta magát; a legnagyobbak egyikévé. Hiteles és utánozhatatlan alakítást nyújtott egy hiányműfajban: oknyomozó újságíró lett. Azt mesélte egyszer a 168 Órának: soha nem a bátorság hajtotta, a megszállottság is csupán annyiban, hogy elméjében pillanatra sem fogynak el a kérdések, ezért sem hagyta nyugodni, hogyan birodalmasodott például Orbán Viktor.

Ferenczi Krisztina Szüret és Narancsbőr című könyvei a tényfeltárás kötelező olvasmányai.

Konok és megkörnyékezhetetlen volt. Kevesen tudták róla, amit szintén nekünk mondott el: soha nem akart ő kemény lenni, igazából törékeny alkatnak tartja magát, lírikus gondolatokkal, s tizennyolc éves korától versel.

Utolsó hónapjaiban unokahúgával, Molnár Krisztina Rita költővel saját verseit rendezgette. Készült a kiadásukra. Izgatott volt, hogy újraolvasta az életét. Hogy végre magát olvasta.