Felavatták a Törőcsik Mari parkot a Feneketlen-tónál

A XI. kerület képviselő-testülete még 2021 decemberében indította el a kezdeményezést, hogy közterületet neveznek el a művészről.

2022. április 21., 19:14

Szerző:

Névadó ünnepséget tartottak az újbudai Feneketlen-tó melletti kis ligetnél, amelyet Törőcsik Mari legendás színművészről neveztek el. Az eseményen beszédet mondott Újbuda polgármestere, László Imre, a főpolgármester-helyettes Kerpel-Fronius Gábor, valamint Udvaros Dorottya és Bodrogi Gyula színművészek is. A XI. kerület képviselő-testülete még 2021 decemberében indította el a kezdeményezést, hogy közterületet neveznek el a művészről.

László Imre újbudai polgármester megnyitó beszédében azt mondta: Törőcsik Mari nemcsak a hazai, hanem az egyetemes művészélet kiemelkedő alakja a mai napig, ,,egy olyan kultúrának, ami sokféle”, ,,ami nem különböztet meg jobb oldalt és bal oldalt”, és a kis liget a nevéhez méltó módon egy közös, kulturális színtere lesz a főváros lakóinak.

A főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor szerint ez a kezdeményezés, ami egyébként egyhangú támogatást kapott, azért is fontos, mert túl kevés köztér van Budapesten, amit női alkotóról neveztek el. ,,Fontos, hogy elismerjük a nők szerepét és munkásságát a hazai kultúrában" – mondta.

Az eseményen megemlékezett Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze is, aki nem mellesleg a színésznő férje is volt. A színésznő a Koldusopera előadásán döntött úgy a saját elmondása szerint, hogy ,,ez kell nekem: a Bodrogi!”. A kiváló és érdemes művész röviden arról beszélt, hogy Törőcsik Marit, akinek a filmjeit nemcsak itthon, hanem a világban sok helyen játsszák a mai napig, nagyon sokan szerették, és ő is nagyon szeretett mindenkit. ,,Része volt az életemnek, az ifjúságomnak, és a szakmámnak is" – mondta Bodrogi.

 

(Kiemelt kép:  Budapest, 2021. április 18. Megemlékezők Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő portréinál a Nemzeti Színház előtt 2021. április 18-án. A magyar színjátszás felejthetetlen alakja, a nemzet színésze és a nemzet művésze április 16-án, életének 86. évében, hosszas betegség után hunyt el. MTI/Máthé Zoltán)
 

2022. június 25., 09:44

Mások mellett az Altin Gün, a Mdou Moctar, Phum Viphurit, a Balming Tiger és Beton.Hofi is koncertet ad a Bánkitó Fesztiválon. A kulturális és szabadidős kavalkádot július 13-tól 16-ig rendezik a Nógrád megyei Bánkon, a fővárostól 60 kilométerre.

 

2022. június 22., 12:38

A Star Wars: Egy új remény című 1977-ben bemutatott sci-fiben használt X-szárnyú vadászgép modellje 2,37 millió dolláros (893 millió forintos) áron cserélt gazdát kedden a Prop Store aukcióján.