Ezüst Méliés-díjat nyert az Átjáróház a Brüsszeli Fantasztikus Film Fesztiválon

Madarász Isti Átjáróház című fantasztikus-romantikus filmje nyerte a legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliés-díjat a 41. Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Film Fesztiválon.

2023. április 25., 12:07

Szerző:

A belga fővárosban a múlt héten megrendezett seregszemléről a legjobb thrillernek járó Fekete Holló díjat is magyar alkotás, Deák Kristóf Az unoka című filmje vitte el – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) kedden az MTI-vel.


A brüsszeli fesztivál 1983 óta díjazza az év legjobb horror, thriller, fantasy és sci-fi nagyjátékfilmjeit és rövidfilmjeit. Az Átjáróház történetében a hullaházban dolgozó Krisztián holtan látja viszont nemrég megismert szerelmét, ezért elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől és visszahozza őt az élők közé. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával a FocusFox gyártásában készült, a főszerepeket Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet alakítja.


Madarász Isti alkotása a brüsszeli kitüntetéssel versenybe került az év legjobb fantasztikus filmjének járó Arany Méliés-díjért is, amelyet a Sitges Film Fesztiválon adnak majd át októberben. A világhírű francia alkotóról, Georges Méliésről elnevezett trófeát magyar film még sosem nyerte el, Madarász Isti azonban korábbi, Hurok című filmjével 2017-ben már bekerült a jelöltek közé.


Az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmet jegyző Deák Kristóf első mozifilmje, Az unoka főhőse egy szelíd irodista fiú, aki úgy dönt, saját maga szolgáltat igazságot, miután szeretett nagyapja egy csalás áldozata lesz. A nyomozásban segítségére siet egy kolléganője, valamint a csalók egy korábbi áldozatai is. A film elnyerte a Los Angeles-i Magyar Film Fesztivál közönségdíját is, a Fantasporton pedig elismerő oklevelet kapott a szakmai zsűritől Portóban. Az unoka főszerepeiben Blahó Gergő, Jordán Tamás, Jászberényi Gábor, Pogány Judit és Döbrösi Laura láthatók.


A brüsszeli fesztivál nemzetközi versenyprogramjának Ezüst Holló díját a részben Magyarországon forgatott Infinity Pool című film kapta. Brandon Cronenberg pszichológiai thrillere a Hero Squared koprodukciójában készült és világpremierje az amerikai Sundance Filmfesztiválon volt, ahol a kritikusok a fesztivál egyik legfelkavaróbb filmjeként jellemezték.

(Kiemelt képünk forrása: Átjáróház Facebook-oldala)