Ezer hete kirobbanthatatlan a brit top százból az Abba válogatás albuma

Az együttes egyik tagja úgy reagált, nem rossz ez négy nyuggertől.

 

 

2021. július 3., 08:22

Szerző:

A svéd Abba együttes Gold című válogatás lemeze az első, amely ezer hete, csaknem két évtizede kirobbanthatatlan a brit top százas albumlistáról – adta hírül a BBC. A lemez 1992-ben jelent meg. Nagy-Britanniában a második legnagyobb példányszámban eladott album: 5,6 millió darabot értékesítettek belőle. Csak a Queen's Greatest Hits című, szintén válogatás albuma előzi meg a szigetországban.

Az Abba legnagyobb slágereit, köztük a Dancing Queen-t, Mamma Mia-t és a Waterloo-t is tartalmazó válogatás pontosan 19 éve és 12 hete van a listán. Az első helyen nyolc hetet töltött a megjelenése után, jelenleg pedig még mindig a tizenhetedik a brit albumlistán. „Nem rossz ez négy nyuggertől!” – reagált az ezer hetes rekord hírére Benny Andersson, az Abba egyik tagja.

Hamarosan másik két album is eléri az ezer hetes rekordot a brit album listán: Bob Marley & The Wailers Legend című lemeze 984, a Queen's Greatest Hits albuma pedig 952 hete nem hagyta el a százas listát.

(Kiemelt kép: Az ABBA fellépése Las Vegasban, 1979-ben. A tagok: Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Annifrid Lyngstad és Benny Andersson Fotó: Hasse Persson / AFP)

 

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.