Először állítják ki Európában A kis herceg kéziratát

A kézirat még nem hagyta el soha az Egyesült Államokat.

2022. február 2., 18:33

Szerző:

Először állítják ki Európában a világ egyik legtöbb példányban eladott könyvének, Antoine de Saint-Exupéry (1900-44) A kis herceg című művének kéziratát – közölte szerdán az MTI. 

A világirodalom örök kedvencének New Yorkban őrzött kéziratát Párizsban láthatja a közönség. A párizsi Iparművészeti Múzeum A la rencontre du Petit Prince (Ismerje meg a kis herceget) című tárlatán 600 kiállítási tárgy, köztük akvarellek, vázlatok, rajzok és fotók lesznek láthatók február 17. és június 26. között.

A francia író és repülőgép-pilóta világsikerré vált könyvét 1942-ben New Yorkban és Long Islanden írta, ahová a második világháború alatt szökött. A kézirat azóta nem hagyta el az Egyesült Államokat.

„Ez a legnagyobb kincsünk”

– mondta a New York-i The Morgan Library & Museum igazgatója, Colin B. Bailley. A különleges szőke kisfiúról szóló történet Saint-Exupéry utolsó munkája volt: 1944 júliusában, 44 éves korában repülőgépe lezuhant és meghalt. A gép darabjait csak évekkel később találták meg Marseille-től délre.

A könyvet először 1943 áprilisában adták ki New Yorkban, majd három évvel később Franciaországban. Több mint 200 millió eladott példánnyal ez a legismertebb, legtöbb nyelvre lefordított és legtöbbet olvasott francia irodalmi alkotás.

(Kiemelt kép: A kis herceg illusztrációja, 1943, Saint-Exupery. Fotó: LEEMAGE VIA AFP)

 

 

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!