Elkészült Beethoven 10. szimfóniája

Ludwig van Beethoven 10. szimfóniáját mesterséges intelligencia segítségével fejezték be.

2021. szeptember 27., 15:09

Szerző:

Zenetörténészek, muzikológusok, zeneszerzők és algoritmusok két éven át tartó közös munkájaként megszületett Ludwig van Beethoven félbehagyott 10. szimfóniája – írta a Quibit.

A művet 2021. október 9-én mutatják be a németországi Bonn városában – ott, ahol Beethoven is tartotta volna a premiert. Ahhoz, hogy megfejtsék, hogyan lehet egyetlen rövid részletből vagy motívumból egy hosszabb, bonyolultabb zenei struktúrát felépíteni, ráadásul mindezt úgy, ahogyan Beethoven tette volna, az AI segítségét vették igénybe. Például megtanították neki az 5. szimfónia alapját képző, négy hangból álló motívumot, majd az egész szimfóniát, így a gép megtanulhatta, hogyan épül rá egy egyszerű rövid hangsorra egy egész zenemű.

Beethoven 1824-ben fejezte be a sokak által a magnum opusának tartott 9. szimfóniát, amelynek egyik részlete ma az Európai Unió hivatalos himnuszaként is szolgál, és bár később még elkezdett dolgozni a 10. szimfóniájának írásán, 1826 decemberében ágynak esett, és négy hónap múlva, 56 évesen meghalt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Nagybőgősök a vonós szekcióban a Vásáry Tamás világhírű zongoraművész, karmester által alapított Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar próbáján. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara által szervezett Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára a világ minden tájáról érkezett fiatal, hangszeres tehetségekből - akik az egyéni mesterkurzus mellett zenekari kurzuson is részt vesznek - és a korábbi mesterkurzusokon részt vett fiatalokból évente rendszeresen összeáll a zenekar. Tíz nap próbát követően kiemelkedő értékű koncertprogrammal gyönyörködtetik a hallgatóságot. Ebben az évben Edvard Grieg, Kodály Zoltán és Ludwig van Beethoven mutatják be négy helyszínen, Vásáry Tamás a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar zongoraművész, karmester vezetésével. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)