Elhunyt Varga Lajos Márton

A József Attila-díjas magyar kritikus, irodalomtörténész 75 éves volt.

2017. július 24., 10:17

Szerző:

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegsége után,  életének 75. évében elhunyt Varga Lajos Márton József Attila-díjas magyar kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő.  Az utolsók egyike, a legnagyobbak közül való. Olyan szerkesztő mester, aki a saját területéről, az irodalomról mindent tudott, s mivel azok is tudták róla, hogy mindent tud, akikről írt, így aztán abban a helyzetben volt, hogy mondandójára kíváncsiak voltak, észrevételeit megfontolták, elfogadták, a leggyakrabban maguk kérték.

Nagy jobbító volt, aki ugyanolyan fesztelenül véleményezte Esterházyt és Nádast, Oraveczet és Tőzsért, vagyis a legnagyobbakat, mint amilyen szívélyesen osztotta meg a róluk és az irodalomról vallott gondolatait. A legyőzhetetlen kór most az utolsó tanítók egyikét vitte el, a legnagyobbak méltó alkotótársát. Varga Lajos Márton gondolatai az idő múlásával egyre sűrűbbek, egyre mélyebbek lettek, míg végül Istenben oldódtak föl. Nála lelt békére.

Varga Lajos Márton 1960 és 1962 között a Debreceni Mezőgépgyár lakatosa és gépésztechnikusa volt, majd 1962 és 1967 között az ELTE BTK magyar-könyvtár szakán végzett. 1967 és 1972 között az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezetének közművelődési munkatársaként dolgozott, 1972 és 1975 között a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének aspiránsa, 1972–1977 között már a Népszava irodalomkritikai rovatvezetője. 1975–1983 között a Szakszervezetek Országos Tanácsa Központi Iskolája filozófiai tanszékének tanára, majd 1983–1994 között a Rádió irodalmi osztályának szerkesztője, 1991–1993 között főszerkesztője volt. 1986-tól a Kortárs kritikai rovatát vezette, majd 1988-tól az Írószövetség kritikai szakosztályának titkárságát is. 1994-től a Népszabadság kulturális rovatvezető-helyettese, majd nyugdíjba vonulásáig rovatvezetője volt.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!