Meghalt Helmut Berger

Hetvennyolc évesen elhunyt Helmut Berger osztrák színész, Luchino Visconti filmjeinek visszatérő szereplője, II. Lajos bajor király kétszeres megformálója.

2023. május 18., 18:05

Szerző:

Ügynökségének közleménye szerint a színész, aki legnagyobb sikereit az 1960-70-es években aratta, csütörtökön hajnalban hunyt el salzburgi otthonában, „békésen, de váratlanul”, néhány nappal 79. születésnapja előtt.

Helmut Berger érettségi után Angliában és Franciaországban reklámfilmekben szerepelt, fotómodell volt, miközben színművészeti tanulmányokat folytatott. Roger Vadim Körbe-körbe (1964) című filmjében jutott első ízben egy kis szerephez.

Rómában fedezte fel a nála 38 évvel idősebb Luchino Visconti, későbbi élettársa, akitől 1966-ban ismét egy kisebb szerepet kapott (Boszorkányok), s ez döntő volt pályafutására nézve. 1969-ben főszerepet játszhatott az Elátkozottak című Visconti-filmben, majd az olasz mester 1972-ban rábízta a Ludwig címszerepét. Nagy kritikai sikert aratott a Szép szörnyeteg című filmben, az Egy romantikus angol nő című Joseph Losey-filmben Glenda Jackson partnere volt. Az 1970-es évek végétől tv-filmekben is sikeres volt.

 Később játszott a Keresztapa harmadik részében, 1993-ban ismét eljátszotta a bajor királyt (Ludwig, 1881), Ausztriában egy thriller főszerepét (Csendes víz), A hullámsír című venezuelai-olasz filmben pedig egy markánsan negatív figurát alakított a tőle megszokott szikár, szenvtelen játékkal.

Több egészségi probléma miatt 2019-ben jelentette be visszavonulását a filmezéstől.

Ügynökének közlése szerint a férfiszépségnek tartott Berger „egész életében kiélvezte az életet az édes élet jegyében. Évekkel ezelőtt azt mondta, hogy három életet éltem négy nyelven. Nem bánok semmit”.

(Kiemelt kép: Helmut Berger osztrák film- és televíziós színész az 1971-ben készült Gyönyörű szörnyeteg című film főszerepében. Fotó: FRANZ NEUMAYR / APA-PictureDesk via AFP)

Június 10-én ünnepli hetvenedik születésnapját Csákányi Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a magyar színház és film egyik izgalmas művésze.

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese – közölte családja a közmédiával.

Életének 80. évében elhunyt Szűcs Endre Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – közölte az MMA pénteken.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 94. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 22. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat. Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozatára ebben az évben június 8–11. között kerül sor a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén.