Meghalt Helmut Berger

Hetvennyolc évesen elhunyt Helmut Berger osztrák színész, Luchino Visconti filmjeinek visszatérő szereplője, II. Lajos bajor király kétszeres megformálója.

2023. május 18., 18:05

Szerző:

Ügynökségének közleménye szerint a színész, aki legnagyobb sikereit az 1960-70-es években aratta, csütörtökön hajnalban hunyt el salzburgi otthonában, „békésen, de váratlanul”, néhány nappal 79. születésnapja előtt.

Helmut Berger érettségi után Angliában és Franciaországban reklámfilmekben szerepelt, fotómodell volt, miközben színművészeti tanulmányokat folytatott. Roger Vadim Körbe-körbe (1964) című filmjében jutott első ízben egy kis szerephez.

Rómában fedezte fel a nála 38 évvel idősebb Luchino Visconti, későbbi élettársa, akitől 1966-ban ismét egy kisebb szerepet kapott (Boszorkányok), s ez döntő volt pályafutására nézve. 1969-ben főszerepet játszhatott az Elátkozottak című Visconti-filmben, majd az olasz mester 1972-ban rábízta a Ludwig címszerepét. Nagy kritikai sikert aratott a Szép szörnyeteg című filmben, az Egy romantikus angol nő című Joseph Losey-filmben Glenda Jackson partnere volt. Az 1970-es évek végétől tv-filmekben is sikeres volt.

 Később játszott a Keresztapa harmadik részében, 1993-ban ismét eljátszotta a bajor királyt (Ludwig, 1881), Ausztriában egy thriller főszerepét (Csendes víz), A hullámsír című venezuelai-olasz filmben pedig egy markánsan negatív figurát alakított a tőle megszokott szikár, szenvtelen játékkal.

Több egészségi probléma miatt 2019-ben jelentette be visszavonulását a filmezéstől.

Ügynökének közlése szerint a férfiszépségnek tartott Berger „egész életében kiélvezte az életet az édes élet jegyében. Évekkel ezelőtt azt mondta, hogy három életet éltem négy nyelven. Nem bánok semmit”.

(Kiemelt kép: Helmut Berger osztrák film- és televíziós színész az 1971-ben készült Gyönyörű szörnyeteg című film főszerepében. Fotó: FRANZ NEUMAYR / APA-PictureDesk via AFP)

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.

2024. április 4., 14:48

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja - tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.