Életem NAGY szerelme

Lehet-e szívből szeretni egy langaléta, nyakigláb kétméterest, vagy őt csak a kosárlabdaedzők gusztálhatják szakértőileg? Lehet-e ugyanezt egy dali százkilencvenessel művelni? Hát egy száznyolcvanassal? Egy százhatvanassal? Százötvenessel? Százharmincnégy centiméteressel, aki a nőnek (mert Nő mindig kell bele/hozzá) a derekáig ér, ha kihúzza magát? A kérdés látszólag pusztán számszaki. Valójában ebből az egyoldalú kurtaságból sarjad a film konfliktusa.

2016. július 27., 17:06

Főhősnőnk szép és normális (bocs, khm!) méretű, aki összekeveredik egy elveszített mobiltelefon révén egy bizonyos törpe Sándorral, aki nem a hajdan „Nagynak” nevezett Alexander druszája, ugyanis hiányzik belőle egy jó félméteres darab, ám élnivágy annyi benne, mint az ókori, emeletes hadvezérben. Kettejük véletlen összeakadása mélyén azonban az élet egyik rettenetes igazságtalansága rejlik: szabad-e elutasítani, otthagyni egy férfit csak azért, mert kicsi? Miért, hát mekkora elég belőle? Hol van az a határ, amelyen túl már csak démoni kacajjal tud reagálni egy hús-vér nő? S mikortól kezdjen el pirulni a férfi, aki ha a pillantását a nőébe akarja érdeklődve és ellágyulva fúrni, legfeljebb annak köldökét bámulhatja szemmagasságban?

Lehet, nem tekinthető kifinomultnak az alaphelyzet, de így harmonikus az egész: mi legyen a kistestűekkel, a töpszlikkel, a törpékkel, a nagy porhüvelyükben lötyögő, kis lelket hordozó emberszabásúakkal, és fordítva, mint a Notre Dame-i toronyőrben például? Látszik hát: belevaló gondolatokat provokál ez az amúgy ártalmatlan (bár kissé kevés) francia romantikus vígjáték. Amikor megjavulva kijövünk a nézőtérről, nagyon sajnáljuk, hogy nincs itt kéznél semerre egy zsiráf, akit oly meggyőzően tudnánk szeretni.

(Rendezte: Laurent Tirard. Címszerepben: Jean Dujardin és Virginie Efira.)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!