Egyedi előadás a Budapesti Őszi Fesztiválon

Az EP33Haydn című előadás a Budapesti Őszi Fesztivál keretében debütál. 

2021. szeptember 2., 07:19

Szerző:

Az Örkény Színház októberben tűzi műsorára Esterházy Péter: Harminchárom változat Haydn-koponyára című darabját. A műben randevút adnak egymásnak Esterházy Péter szövegtöredékei – monológok, gunyoros önreflexiók, párbeszédek – Haydn zenéje és kortárs zenei reflexiók.

Az Esterházy család kulturális örökségének gondozója, az Esterházy Magyarország Alapítvány, színházi szakemberek és zenészek fogtak össze, hogy a darab egy másik, egyedi feldolgozásban, a Viano String Quartet, és az Örkény színház művészeinek közreműködésével, Kovács D. Dániel rendezésében a Budapesti Őszi Fesztivál széles közönsége számára is bemutatkozzon.

Az EP33Haydn című előadás a Budapesti Őszi Fesztivál keretében debütál és az előadás kétszer lesz látható a Márai Sándor Kulturális Központban, október 7-én és 8-án.

A performansz továbbra is Haydn életrajzi elemeire épül. Ám, ahogy minden Esterházy-műben, itt sem a cselekményé a főszerep, hanem a szövegé, amely egy korszakos zseni életén keresztül – Esterházy Péter sajátos humorával és iróniájával – bizonyítja, hogy az utókor, amely a tehetséget isteníti, képtelen megragadni egy életet a maga teljességében. Az előadás dramaturgiája így is meglepő fordulatokat tartogat a néző számára, amelynek kiismerhetetlenségét a híres-hírhedt Esterházy Robot szerepeltetése tovább fokozza.