Egész napos programsorozattal készül a hadtörténeti intézet az első világháború lezárásának 105. évfordulójára

Egész napos programsorozattal készül az első világháborút lezáró fegyverszüneti megállapodás aláírásának 105. évfordulójára a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) és a Bálna Honvédelmi Központ.

2023. október 21., 09:54

Szerző:

Az esemény Facebook-oldalán azt írták: 1918. november 11-én írta alá Németország az antanthatalmakkal a fegyverszüneti megállapodást, és ezzel véget ért a négy évig tartó Nagy Háború. Az esemény 105. évfordulójának alkalmából november 11-én egész nap tematikus kulturális programokkal készülnek: előadásokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület hagyományőrző programjaival és egy nemzetközi filmpremierrel. 

A Bálna Honvédelmi Központ előtti alakulótéren a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület összfegyvernemi sorakozójával és díszlövéssel kezdődnek a programok november 11-én délelőtt, az épületben pedig hagyományőrzők többek között az olasz hadszíntérről származó relikviákat mutatnak be, de szó lesz az utászok és huszárok szerepéről, a háborúról a vízen, a katonai egyenruhák változásáról a praktikum és az esztétikum függvényében.

Előadáson mutatják be az osztrák-magyar haditengerészet egyenruháit, az Osztrák-Magyar Monarchia rohamcsapatait, a Nagy Háború régészeti örökségét és meséit, valamint az ismétlőpuskák szerepét az első világháborúban. Délután kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Nagy Háború emlékezetéről, majd bemutatják a többszörös platinalemezes svéd Sabaton zenekar „The War To End To All Wars - The Movie” című, az első világháború eseményeit feldolgozó animációs filmjét. Hozzátették: a Sabaton idén júniusban indította útjára a „History Rocks” elnevezésű globális múzeumi projektjét, amelyhez a magyarországi vetítésnek helyet adó Bálna Honvédelmi Központon kívül olyan jelentős hadtörténeti múzeumok csatlakoztak, mint például a németországi Festung Königstein, az ausztráliai Army Museum of South Australia, a kanadai TheMuseum, a brit Royal Armouries és a franciaországi Musée de l'Armée.

A Bálnában a Zrínyi Kiadó tematikus könyvvásárt is tart november 11-én, így a látogatóknak lehetőségük nyílik az első világháborús ismereteik bővítésére. Az esemény regisztrációhoz és jegyvásárláshoz kötött, ezt a Bálna oldalán tehetik meg az érdeklődők.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bálna Honvédelmi Központ Facebook oldala)

 

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.