Díjat kapott Török Ferenc filmje, az 1945 a Jeruzsálemi Filmfesztiválon

Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte el a holokauszttal kapcsolatos művészi alkotásoknak járó Avner Salev Jad Vasem elnöki díjat a 31. Jeruzsálemi Filmfesztiválon.

2017. július 20., 23:35

Szerző:

A film 1945 augusztusának egy napját mutatja be egy magyar vidéki kisvárosban, ahová váratlanul két holokauszttúlélő érkezik, felbolygatva az ott élők lelkiismeretét, eszükbe juttatva az elhurcolt zsidók eltulajdonított vagyonának kérdését.  A filmet korábban a Háárec kulturális melléklete is kiemelte a vasárnapig tartó fesztivál mezőnyéből, hosszasan méltatta, és kiváló alkotásnak nevezte. Az elismerést csütörtök este a jeruzsálemi Cinemateque-ban személyesen vette át a rendező.

A díjazott filmet, amelynek forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen készítette Szántó T. Gábor azonos című elbeszéléséből, háromszor vetítették kimagasló sikerrel, telt házzal a fesztivál idején.  „Más volt a jeruzsálemi fogadtatása, mert a filmben szereplő, a táborból visszatérő túlélők azok is lehetnének, akik ezt az államot alapították, adtunk egy azonosulási pontot” – mondta Török Ferenc az MTI-nek a vetítést után. „Mindenkit érdekelt ez Izraelben, nagyon szeretik, mert úgy érzik, a film új szempontot mutat be. Mindenki azt kérdezi, miért nem húsz éve készült el ez a film, miért csak most – hangsúlyozta Jeruzsálemben a rendező. – Ez egy univerzális faluról szól, amelyben magyarul beszélnek éppen, magyarul játszódik, de ez egy olyan dráma, mely bárhol játszódhatna Európában a második világháború után, egy nagyon konkrét időpontról próbál hitelesen beszélni” – tette hozzá.

A tíznapos jeruzsálemi filmfesztiválnak más magyar szereplője is volt, Fliegauf Bence filmrendező az izraeli filmek versenyében volt zsűritag.

A filmes rendezvény a hagyományokhoz hűen elsősorban az izraeli alkotások számára hirdetett meg számos versenyt, külföldről csak néhány kategóriában hívtak meg alkotásokat.

Az izraeli filmek közül Matan Jaír Állványozás című munkája vitte el a legtöbb díjat, a nemzetközi fődíjat pedig egy koreai film, Szang Szu Hong A parton, éjjel, egyedül című játékfilmjének ítélték.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!