Díjat kapott a menekültrugdosó László Petra a Lakiteleki Filmszemlén

A 444.hu egyik olvasója szúrta ki, hogy filmes különdíjat vehetett át a menekültválság alatti rugdosása miatt híressé vált László Petra, az N1TV egykori operatőre a Lakiteleki Filmszemlén.

2016. október 18., 06:09

A Lezsák Sándortól átvett különdíjat a Nemzetidegenek című filmjéért kapta, ez a különdíj magában foglalta a Magyar Művészeti Akadémia ötszázezer forintos, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum százezer forintos, a Magyar Idők százezer forintos, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola huszonöt-huszonötezer forintos felajánlását, illetve az Echo Televízió és a Magyar Hírlap különdíját.

petra

A film elkészítéséhez az 1956-os emlékévre kiírt Zsigmond Vilmos pályázat egymillió forint támogatást biztosított. A 32 perces filmet nem is László Petra, hanem a férje, László Gábor készítette, ő volt a rendező, az operatőr és a forgatókönyvíró is.

 A leírás szerint a Nemzetidegenek a rendszer ellen szervezkedő, majd elárult és letartóztatott Herhoff Györgyről szól, aki a forradalom kitörésekor, ahelyett hogy családjával a Németországba kitelepített rokonaihoz menekült volna, inkább fegyvert fogott, és halálos lövést kapott.

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?