Demokráciára nevelés – németül


„A demokráciának olyan emberekre van szüksége, akik kritikus kérdéseket tesznek fel, akik megmondják a véleményüket”, olvasható a nemzetközi verseny felhívásában. Erre tanítják a magyar fiatalokat évek óta – a németek. A „Vitázik a világ ifjúsága” versenyének volt már magyar győztese és a hazai döntő idei nyertesei is jó eséllyel indulnak a nemzetközi mezőnyben.

2015. május 23., 11:48

„Bevezessék-e Magyarországon az állami tankönyv-monopóliumot?“ Az elődöntőkből kikerült négy legjobb vitázónak 24 perc alatt kellett meggyőznie álláspontjáról a vitapartnereket és a zsűrit. A hét végén, az Andrássy Egyetemen rendezett vitán Ryan Anna, az ELTE Trefort Ágoston gyakorló gimnáziumának tanulója bizonyult a legjobbnak: az állami tankönyv-monopólium bevezetése ellen érvelve ő nyerte az 5. magyarországi döntőt. A második helyezett Dörner Csengével, a Német Nemzetiségi Gimnázium diákjával képviseli majd Magyarországot a nemzetközi döntőben, október 19-24. között Rigában, ahol észt, lett, litván, lengyel, orosz, cseh és ukrán társaikkal mérik össze tudásukat a német nyelvben és a vita művészetében.

A projekt közép – és kelet-európai fiatalokat nevel a demokrácia tiszteletére, türelemre, értelmes vitakultúrára, a másik fél álláspontjának megismerésére, megértésére és ösztönöz arra, hogy társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak. Mégpedig igencsak időszerű kérdéseket: a két előző vitában arról volt szó, eltiltsák-e a közterületen való életvitelszerű tartózkodást, illetve arról, kívánatos-e szélsőséges politikai pártok betiltása. A vetélkedőre – a felkészítő tanárok támogatásával – a 10. osztálytól nevezhetnek tanulók, akik legalább B2 szintű nyelvtudással rendelkeznek.

A viták németül folynak, így a diákok nem csak gyakorolhatják, fejleszthetik is nyelvtudásukat. Nem is kevesen: évente nyolc országból mintegy kétezren indulnak a vetélkedőn, amelynek hazai fordulói után a két legjobb kerül a nemzetközi döntőbe. A versenyt Magyarországon 2010 óta rendezik, azon ebben a tanévben 16 iskolából több mint 450 tanuló vett részt.

A vetélkedőt a Goethe-Intézet, a berlini Emlékezés, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Hertie Alapítvány, a Külföldi Német Iskolák Igazgatósága, a CDU Adenauer –, a CSU Seidel-Alapítványa, az ÉMÁSZ, az Országos Német Önkorrmányzat és a Zöldek Európa-parlamenti frakciója támogatja.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.