Demeter Szilárd szerint túl sok a kőszínház és független színház

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint nem biztos, hogy minden településen kulturális intézményhálózatot kell fenntartani.

2022. október 8., 08:18

Szerző:

„Fenntarthatatlan és túlburjánzó kulturális intézményrendszerünk van, amit mindenféleképpen racionalizálni kell. Meg kell nézni, mire érdemes közpénzt áldozni, és mi az, ami működjön piaci alapon” – mondta a Hirado.hu-nak adott interjúban Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, amit a Hvg.hu szemlézett.

Egyedül házalt ezzel

Mint mondta: ezzel a nézettel sokáig egyedül házalt, ám „most az élet kényszeríti rá a döntéshozókat, hogy meghozzanak nehéz döntéseket”. Ezzel a gazdasági nehézségekre és az elszabadult rezsiárakra utalt.

Demeter úgy látja, hogy „túl sok a kőszínház, a független színház, filharmonikus zenekar, s nem biztos, hogy minden településen kulturális intézményhálózatot kell fenntartani”.

A kultúra szerinte nem azon múlik, hogy van-e egy konkrét épület, nintézményekben, hanem szolgáltatásokban kell gondolkodni. „Régi reflexet kell majd itt lebontani, ami rengeteg konfliktussal fog járni, ezt nyilván a politikai kulturális kormányzatnak kell végigvinnie” – magyarázta.

Azt is mondta Demeter, hogy „egy olyan válság rúgta ránk az ajtót, amely már nagyon régóta érlelődött, csak mi nem vettük komolyan”. Ez a fogyasztói attitűdöt építi le szerinte, mert az embereknek vagy nem lesz pénzük megvenni azt, amire nincs is szükségük, vagy nem lehet kapni az adott terméket. Lehetőségeket is lát ugyanakkor ebben a helyzetben, például a könyvkultúrában, mivel „kis túlzással az olvasáshoz nem kell sem fűtés, sem áram”.

(Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 és a Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma vezetője köszöntőt mond a költő teljes munkásságát magába foglaló Petőfi-sorozat sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóján az A38 Hajón 2022. június 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken közölték a szervezők kedden az MTI-vel.