Chick Corea büszke volt, hogy szinte minden megvan neki Bartóktól

Ráadásul ha csak tehette, elment a Margitkertbe meghallgatni Boross Lajos prímáskirályt. Mindeközben szerény, közvetlen és természetes ember volt, akivel könnyen ment a közös munka. 

2021. február 15., 19:30

Szerző:

„Köszönöm! Még sohasem játszottam ilyen nagyszámú publikum előtt, s ehhez hasonló, gyönyörű csarnokban. Boldog vagyok!”

– az Esti Hírlap korabeli beszámolója szerint e szavakkal búcsúzott a közönségtől Chick Corea 1983. november 1-jén a Budapest Sportcsarnokban, első magyarországi koncertje után, amelyet Gary Burtonnel adott. Múlt péntek virradóra Chick Corea 79 éves korában meghalt, ritka rákbetegségben szenvedett.

Az akkori elköszönés egyik eleme biztosan nem stimmelt: csaknem másfél évtizeddel korábban, 1970 augusztusában nem kevesebb mint 600 ezer ember előtt játszott a világhírű zongorista a Wight-szigeti Fesztiválon – igaz, nem saját jogán, hanem Miles Davis elektromos zenekarának tagjaként.

 

Az 1983-as BS-koncerten korábbi együttműködésük darabjai mellett a Gary Burtonnel közösen készített Lyric Suite for Sextet című lemez anyagát mutatta be Corea, a vibrafonistán kívül egy vonósnégyes is helyet foglalt a színpadon.

Az első, nagy sikerű budapesti koncertet aztán még számos követte. Csak a Müpában háromszor játszott – a negyedik alkalomra tavaly márciusban került volna sor, de az a fellépés a koronavírus-járvány miatt meghiúsult. Különféle formációk tagjaként, de szólóban is többször járt nálunk, adott koncertet a Kongresszusi Központban és a Zeneakadémia nagytermében is. Chick Coreát szerette a magyar közönség – Corea pedig minden bizonnyal szeretett nálunk játszani.

És nagyon szerette a magyar zenét: ismerői szerint Bartók Béla művei mellett a cigányzene is nagyon fontos volt a számára. Szakcsi Lakatos Béla egy interjúban felidézte, valahányszor Magyarországon járt és belefért az idejébe, Corea mindig elment a Margitkertbe, hogy meghallgassa Boross Lajos prímáskirályt zenélni. Ugyancsak a magyar zongoristától tudjuk:

Chick Corea sokszor dicsekedett azzal, hogy szinte minden megvan neki Bartóktól.

A zenetörténeti jelentőségű magyar komponista iránti szenvedélyét mutatja, hogy 1984-ben Children’s Song címmel egy, a Mikrokozmosz ihlette lemezt is megjelentetett.

Szabó Gábor egyetlen magyarországi megjelenésű lemezén is ott találjuk Chick Coreát. Annak idején szenzációszámba ment, hogy az 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált jazzgitáros a nyolcvanas évek elején úgymond hazahozta a Femme Fatale című, 1979-ben Amerikában fölvett anyagot, amelyen Corea nemcsak közreműködőként, de szerzőként is szerepel: ő jegyzi a záró, Out of the Night című kompozíciót. A Femme Fatale, Szabó Gábor utolsó lemeze végül 1981-ben jelent meg a Pepita gondozásában.

Kleb Attilának többször is volt alkalma találkozni Cick Coreával, amikor a zenész Magyarországon járt. A hét éve már koncertszervezéssel is foglalkozó fotóművész azt mondja, a kezdetektől evidens volt, hogy elhívják Chick Coreát is, hiszen személyében egyértelműen a kortárs jazz egyik megkerülhetetlen nagyságáról van szó, akinek jelentősége az olyan atyaúristenekéhez mérhető, mint Miles Davis, John McLaughlin, Keith Jarrett vagy éppen Herbie Hancock.

Klebéknek kétszer sikerült vendégül látni a világhírű zongoristát Budapesten. Először 2017 májusában, a Trilogy című lemezhez kapcsolódó turné során, a MOM Sportban, ahol Brian Blade mellett Eddie Gomezzel lépett színpadra Chick Corea. (Az eredetileg Christian McBride basszusszólamaival operáló triplalemez megjelenésének évében, 2014-ben elnyerte a legjobb instrumentális jazzlemeznek járó Grammy-díjat. Összesen egyébként hatvanötször jelölték az elismerésre, ebből 23 alkalommal nyert is.)

„Elképesztően természetes, közvetlen, szerény ember volt”

– mondja a szervező, aki ezen olyan nagyon azért nem lepődött meg, hiszen néhány kivételtől eltekintve a világhírű jazzisták általában ilyenek: nincsenek elszállva. Corea egyetlen speciális kérése a menüsorra vonatkozott. A sokáig súlyproblémákkal küzdő zenész akkoriban nagyon intenzív fogyókúrába kezdett: kizárólag cukor, só és olaj nélkül készült ételeket kaphatott. A helyi séfek ezért előre megkaptak a menedzsmenttől egy ötféle levesből, főételből és desszertből álló receptsort – azt azonban, hogy melyik turnéállomáson milyen összeállítást kapnak majd ezekből az ételekből, a zenészek sem tudták előre. A többes szám indokolt, hiszen természetesen a zenekar többi tagja is ugyanazt kapta, mint Chick Corea. Fontos a szolidaritás és a meglepetésfaktor.

 

Kleb Attila portréfotója Chick Coreáról.


 

 

Corea közvetlenségét egyébként jól illusztrálja, hogy egyből igent mondott, amikor a fő professzióját tekintve a fotóművész Kleb Attila közös fotózásra kérte őt. „Akkor azonban végül kifutottunk az időből, csak Eddie Gomezt és Brian Blade-et tudtam portrézni, gyakorlatilag egyből a koncert után továbbindultak a turnébusszal” – mondja Kleb Attila. Két évvel később viszont maga Corea hozta szóba a korábban elmaradt fotó sessiont, s hogy most biztosan lesz néhány perce rá, hogy a backstage-ben sebtiben felállított ministúdióban Kleb lencsevégre kapja. „Hamar belejött, élvezte a fotózást, könnyedén ment vele a munka” – így a fotós. Ez a 2019-es, Kongresszusi Központ-béli koncert után történt, amely a Spanish Heart Banddel közös turné első állomása volt.

Egyben ez volt Chick Corea utolsó budapesti fellépése.

 

(Kiemelt képen Chick Corea a floridai Clearwaterben 2020. szeptember 4-én. Fotó: MTI / AP / Invision / Mike Carlson)

 

Két magyar nagyjátékfilm is versenyben van a hétfőn kezdődő Berlinalén az Arany Medvéért. Közönség és sztárok nélkül kezdődik az egyik legjelentősebb filmszemle, a 71 éves Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.