A Carson Coma bebizonyította, hogy illik a Müpa színpadára az alternatív rock

Rendhagyó koncertet adott a Carson Coma a Müpában, amelyen nem egyedül, hanem a Budapest Orchestra Projecttel közösen adták elő számaikat.

2022. december 22., 11:09

Szerző:

A 2018-ban alakult, és az elmúlt pár évben igen nagy népszerűségnek örvendő Carson Coma letett a tipikus koncert és fesztiválhangulatú fellépéseiről, és két koncert erejére közösen lépett fel a Müpában a Budapest Orchestra Projecttel. A végeredménnyel pedig elégedettek lehetünk, ugyanis bebizonyították, hogy a Müpa színpadára igenis való egy ilyen „alteresebb” együttes is – még ha ehhez szükséges volt egy szimfonikus zenekarra is melléjük (a Müpától egyébként nem idegen a „könnyebb műfaj", rockzenekarok már többször álltak a színpadán, még olyan folk-punk bandák is, mint például a Firkin).

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem teljesen megtelt, a két együttes szépen kitöltötte a színpadot. Mikor már mindkét banda fent volt a pódiumon, ránézésre azt az érzést keltették, mint amikor az eminens diák mellé beültetik a hátsó padsorban állandóan beszélgető, izgő-mozgó nebulót, hogy hátha az első padsorban jobban odafigyel – de nem így történik, ugyanúgy mocorog, balra-jobbra dülöngél.

Ilyen volt a Carson Coma a Budapest Orchestra Project mellett.
(Fotó: Kotschy Gábor/Müpa)

Viszont ha a látvány mellé a hangzást is hozzáadjuk, már egy teljesen más kép kerül elénk: a két banda remek fúziót alkotott, azok a számok, ahol mindketten egyenlő arányban mutathatták meg tehetségüket, új, bizonyos szempontból jobb verziójú Carson Coma számokat kaptunk. És valahol a hibája is ez volt a koncertnek. Tény, hogy ez a koncert a Carson Comáról szólt, így a Budapest Orchestra Project a számok többségénél inkább háttérzenekar volt, minthogy közösen játszották volna el a számokat. Az kimondottan fájó volt, hogy akadt pár olyan szám, amelyhez a szimfónikus zenekar nem adott hozzá semmit. Viszont ezért kárpótoltak az olyan darabok, ahol megkapták a rivaldafényt, és megmutathatták, hogy egy ilyen zenekar mennyire sokat tud hozzáadni az alterrock zenéhez.

(Fotó: Kotschy Gábor/Müpa)

Mivel a közönség szempontjából ez egy „ülőkoncert” volt, így a számok váltása vagy gyorsan, vagy a bandatagok közötti kisebb párbeszédekkel, skiccekkel történt. Ez üde élmény volt, amit egy fesztiválon, vagy szokványos koncerten nem lehet hosszabb ideig összehozni. Példaként a 2020-as márciusi A38-hajós koncertjüket lehet megemlíteni, ami a koronavírus-járvány miatt csak stream formájában volt elérhető, és ott volt több ehhez hasonló interakció, mókázások a Carson Coma bandatagjai között.

Összesen 23 számot játszottak le, köztük voltak új, illetve újabb dalok is, de pár kevésbé ismert, régebbi számukat is előadták, amelyekkel a mostani koncertjeiken nemigen találkozhattunk – ilyen volt a She's sinner és az I Don't Mind.

Egy dolog kétségtelen. A koncert sikeres volt, és nagyon sokan voltak rá kíváncsiak. Az első előadásra nagyon gyorsan, de a másodikra is hasonló sebességgel, háromnegyed óra alatt elkapkodták az összes jegyet.

(Kiemelt kép: Carson Coma és Budapest Orchestra Project koncert a Müpában 2022 december 21-én. Fotó: Kotschy Gábor/Müpa)

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.