Café Society – Ezt nektek Woody Allentől

2016. november 26., 18:21

Szerző:

Az egzotikus európai turné után (London, Párizs, Róma, Barcelona) Allen hazatér az álomgyár országába, hogy pótvizsgázhasson a mozi aranykorából. Mi is kell hozzá? Parti a medence partján, koktél, estélyi ruha, vastag szivar, jól svájfolt zakók a harmincas évekből, pirosra festett szájú szőkék, jazzband, elfoglalt, hazudós emberek, locska tengerpart, szerelmek és titkos szeretők Kalifornia fényárban úszó ege alatt.

Egy tapasztalatlan bronxi fiatalember (Bobby) ide vágyik, a nagybácsi (Phil) keze alá, aki – lám – sztárokkal vacsorál, s csak kicsivel kevesebb a mindenhatósága, mint ama mennybélinek. Hogy aztán éppen az ő balkézi liezonjába (Vonnie) botlik (és szeret) bele a falusi fiú Hollywoodban, azt már a forgatókönyv hozza így. (Az a fránya véletlen, a felelőtlen dramaturg, tudják…)

filmcafesociety

A fiatalember körül persze ott a család. Az aggodalmas mama, a tompa papa, a gengszterkarriert csináló báty, a manipuláns nővér, az értelmiségi sógor és a többi. Amikor a família rossz útra tért tagja (Ben) átveszi a nevezetes mulatót, a narrátor azt mondja: és a szakszervezetiekkel is szót értett. Hozzá a kép: két véres mellényű holttest a földön. A mulató virul, néhány szereplő személyt könyörtelenül bebetonoznak. A Los Angeles-i csalódás után – amikor a lány nem a nincstelen udvarlót választja, hanem a befutott szeretőt – ide tér vissza főhősünk melankolikus nosztalgiáit leföldelendő. Itt találja meg a helyét, s felejti el az előzményeket. Ha elfelejti…

A szerelmiháromszög-történetből tizenkettő épp egytucat, a felpolírozott hívságok az álomgyári recept szerint ragyognak. Talán csak az iróniából mért szűkebben a mester, ebből elszürcsöltünk volna többet is. Az efféle sztorit amúgy a kisujjából is képes kirázni. Mint itt.

(Írta, rendezte és kirázta: Woody Allen.)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!