Ausztria is csatlakozna a NATO-hoz?

A fegyveres erők volt parancsnoka, Günter Höfler őszinte és komoly vitát sürget az osztrák biztonságpolitikáról. Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával teljesen megváltozott az európai biztonsági helyzet, ami az osztrák fegyveres erők jövőbeni felállításának és az ország biztonságpolitikai irányvonalának elemzését és megvitatását teszi szükségessé.

2022. május 26., 21:09

Szerző:

„A lakosságot tájékoztatni kell a semlegesség előnyeiről és hátrányairól, ahogyan a NATO-hoz való csatlakozás előnyeiről és hátrányairól is. A vita kimenetele nyitott, végződhet semlegességgel, NATO-csatlakozással vagy szövetségesi szabadsággal.” – mondta le Günter Höfler volt parancsnok a német APA lapnak. 

Höfler számára egy dolog világos: Finnország és Svédország tagságra való jelentkezése miatt Ausztria a jövőben ki lesz zárva az európai biztonságpolitikai döntésekből. Finnország és Svédország csatlakozása után csak négy EU-tag nem NATO-tag: Ausztria, Írország, Málta és Ciprus. „Természetesen nagyrészt elszigeteltek vagyunk. Az európai biztonságpolitika magját a NATO alakítja. Ausztriának fel kell tennie magának a kérdést, hogy az asztalnál akar-e ülni és beleszólni, vagy kívülről akarja nézni.” – mondta. 

(Kiemelt képünk: Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagországainak zászlói a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója előtt Brüsszelben, 2021. október 21-én. fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)

 

 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.