Magyarország az Antall József életét feldolgozó filmet nevezi az Oscarra

A Blokád című film arra a pillanatra koncentrál Antall József, a rendszerváltás utáni első miniszterelnök életében, amikor a taxisok blokád alá vonták Budapestet.

2022. szeptember 8., 12:50

Szerző:

A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint Magyarország a Blokád című filmet nevezi a 2023-as Oscar-gálára, a nemzetközi film kategóriába. A film akkor játszódik, amikor a taxisok a magas benzinár miatt blokád alá vonták Budapestet, fél évvel Antall József beiktatása után. 

A film Magyarország első szabadon választott kormányfőjének életét és demokráciáért való küzdelmét mutatja be. Antall József az 56-os forradalmárként került a barikád túloldalára, frissen műtve, még a kórteremben szembesült azzal, hogy a taxisok blokád alá vonták az országot a drasztikus benzináremelés miatt. A közlekedési káosz nagyon gyorsan gazdasági és társadalmi krízist okozott, és a miniszterelnök lett a nép ellensége. „A Nemzeti Filmintézet 1,47286 milliárd forint támogatást szavazott meg a Köbli Norbert forgatókönyvéből, Tősér Ádám rendezésében, Lajos Tamás producer irányításával készülő film gyártására” – írta a Nemzeti Filmintézet 2021-ben.

A főszerepeket Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila kapta. A filmet itthon október 20-án mutatják be a mozik. 

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: Parlament, az Országgyűlés ülése. Előtérben Göncz Árpád, Sólyom László, Szentágothai János. Középen áll Antall József miniszterelnök, tőle jobbra Balsai István és Salamon László, mögöttük állva tapsol Csóti György, tőle balra Antall József mögött Zétényi Zsolt, 1990. Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)

 

 

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.