A zombiktól a közéletig – A fantasztikum politikája

2017. április 28., 14:35

A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be a Fantasztikus világok című esszékötetet, amelynek szerkesztője s egyik szerzője Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. A politológusnak régi szenvedélye a sience fiction, nemcsak imádja, de kutatja is a műfajt. Tóth Csaba a 168 Órának elmondta, ő is, mint sokan mások, scifi-könyveken és -filmeken nőtt fel:

– Egyetemistaként kezdett érdekelni a tudományos-fantasztikus művek politikai dimenziója. A sci-fi a popkultúra része, ugyanakkor komoly kérdéseket vet fel politikáról, hatalomról, demokráciáról, diktatúráról, az önpusztító civilizációról vagy a robotokon túli világról.

Tavaly jelent meg Tóth Csaba A sci-fi politológiája című könyve, amelynek folytatása a mostani esszékötet. A Fantasztikus világoknak azonban 15 szerzője van, s nemcsak a sci-fi, hanem a fantasy és a képregények világával is foglalkozik.

– Azokat a barátaimat – politológusokat, társadalomtudósokat, újságírókat – kértem fel írásra, akikről tudtam, hogy érdeklődnek a sci-fi iránt. Török Gábor például a zombikról szóló tanulmányában kifejti, hogy az emberiség legnagyobb alkotása a politikai rend, amely ha széthullik, az a tudomány és kultúra pusztulásához is vezet. Egy másik esszében Ceglédi Zoltán azt elemzi, hogy a 2001-es amerikai terrortámadások következményei hogyan mutatkoztak meg a Batman-filmekben. Én a Star Wars Zsivány Egyese kapcsán a hatalommal szembeni lázadás esélyeit vizsgálom – tette hozzá Tóth Csaba.

A kötet ugyanakkor nem akar direkt párhuzamokat erőltetni a közéletünkkel, nem keresi Darth Vader és jedi lovagok unortodox alteregóit. Ám miközben távoli galaxisok titkaiban merülünk el, sokkal közelebb jutunk a mai politikai rendszerek megértéséhez is.

S. ZS.

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?