A rómaiak világa

Láttak már beszélő szobrot? Jó, tudom, láttak már, ilyen az egri Wass Albert, de az csak fél pontot ér, mert nem a szobor beszél, hanem csak belőle jön a hang, másrészt meg nem is igen működik, mióta két sárga lapja miatt kiállították. (Úgyhogy a fél pontot is visszavonom.)

2016. augusztus 10., 06:41

De olyan beszélő szobrot láttak-e, mely a római korból származik, s voltaképp nem is egyszerű szobor, hanem sírkő, melyen egy házaspár két tagját vésették szoborba a leszármazottak, s e két alak mondja el a kései utódoknak élete igaz történetét? Ha nem, feltétlenül menjenek el a Villachi Városi Múzeumba, ahol októberig látható A rómaiak világa című időszaki kiállítás.

Az ember, ha rendszeres múzeumjáró, azt gondolná, nem lehet neki újat mutatni a rómaiak ügyében. Hiszen látott már több tucat ilyen kiállítást, makettek, térképek, ruhák, kéziszerszámok, ékszerek, pénzérmék: a rómaiak, akárhová tették is be a saruikat, mindent a saját arcukra formáltak át: ez volt világméretű sikerük egyik magyarázata. Egyennyelv, egyenruha, egyenváros. Limesek, amfiteátrumok, kolosszeumok, ilyenek. És minden – pompásan kövezett – út Rómába vezetett. Ilyesmiket gondol az ember, magabízón, aztán ámulhat kedvére, amikor végigjárja ezt a kiállítást.

A villachiak megmutatják, hogyan kell egy két és fél ezer éves kultúrát bemutatni a huszonegyedik században. Persze, könnyű dolguk van, részben, mert Ausztriában nem tud olyan válság lenni, hogy ne maradjon elegendő pénz a kultúrára még a Bécstől messze eső kisvárosokban is, részben, mert Villach tényleg tobzódik a római (meg mindenféle más) emlékekben. A város évszázadok óta fontos találkozási pont – két folyó és három kultúra találkozási pontja ma is –, a régészeti ásatások pazar leleteket hoztak felszínre az elmúlt évtizedekben. (Elég csak az elhíresült aranykincsre utalnunk.)

De a helyiek nem elégedtek meg a tárgyak bemutatásával, mindezeket a legmodernebb számítógépes technika segítségével hozták közelebb a mai látogatóhoz. Például a fönt említett beszélő szobor útján. Róma velünk él ma is, bizonyítja ez a remek kiállítás.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!