A nácik által elrabolt műkincsek kerültek haza

71 év után kapták vissza az örökösök a festményt Belgium vezető múzeumától.

2022. február 11., 18:36

Szerző:

Belgium vezető művészeti múzeuma, a Szépművészeti Királyi Múzeumok visszaadott egy 71 évig őrzött festményt – írta meg a CNN. 

A leszármazottak berlini ügyvédi irodája több mint öt évvel ezelőtt kereste meg a Musees royaux des Beaux-Arts intézményt. A múzeum pedig csütörtökön, egy aláírási ceremónia után leszedette és elszállította a festményt.

„Összesen 30 műtárgyat keres a család" – mondta Imke Gielen ügyvéd. "Ez az első, amelyet valóban azonosítottak, mert sajnos nincsenek képeink az eltűnt festményekről".

A kilenc dédunoka közül, akik Belgiumon kívül élnek, senki sem volt jelen csütörtökön. A festmény, amely Lovis Corinth német művész rózsaszín virágokat ábrázol kék vázában, Gustav és Emma Mayeré volt, akik 1938-ban frankfurti otthonukból Brüsszelbe menekültek, amíg 1939 augusztusában át nem utaztak Nagy-Britanniába.

A nácik által kifosztott holmikat, köztük a 30 festményt azonban nem tudták elvinni. Az elvittek között volt Corinth 1913-ban festett expresszionista „Virágok" című képe is, amelynek legtöbb alkotását a nácik „degeneráltnak" ítélték. A háború után a belga hatóságok nem tudták megállapítani, hogy kié volt a kép, ezért 1951-ben a múzeumra bízták, ahol azóta is lóg.

Michel Draguet múzeumvezető elmondta, hogy a Belgiumban élő zsidó családok esetében az archívumok és a kapcsolatok miatt könnyebb volt megtalálni a műtárgyak eredeti tulajdonosait.

A múzeum, amely 2008-ban a honlapján a nyilvánossághoz fordult a festménnyel kapcsolatos információkért, csütörtökön két olyan termet is megnyitott, amelyek a nácik által elrabolt műkincseket és a Belgium által a gyarmati időszak alatt elvett műveket tartalmazzák, illetve azokkal foglalkoznak.

(Kiemelt kép forrása: Fotó: JOHN THYS / AFP)

Alain Delon békésen hunyt el Douchyban található otthonában három gyermeke és családja körében. A színészlegenda 88 éves volt.