A legszebb operaslágerek sztárszopránnal a Margitszigeten

Klasszikus, szenvedélyes, grandiózus! Je veux vivre, Casta Diva, Quando m’en vo’, Ave Maria, O mio babbino caro – az operairodalom leggyönyörűbb darabjai csendülnek fel az idei margitszigeti Operagálán, melynek sztárvendége a fiatal és gyönyörű sztárszoprán, a legnagyobb operaházak és koncerttermek csillaga, Aida Garifullina, aki Pier Giorgio Morandi karmester vezényletével, a Magyar Állami Operaház Zenekarának kíséretében áll majd a közönség elé.

2022. július 25., 15:27

Szerző:

A Margitszigeti Színház természet ölelte hatalmas színpadának több mint nyolc évtizedes történetét olyan felejthetetlen nyáresték írták, mint amilyennek Aida Garifullina produkciója is ígérkezik, Puccini, Verdi, Gounod, és Bellini legszebb áriáival. A Je veux vivre, a Casta Diva, a Quando m’en vo’, az Ave Maria és az O mio babbino caro – csak hogy néhányat említsünk a fantasztikus repertoárból - egytől egyig felcsendülnek majd a hangja különös, meleg, gyengéd mélységéről híres fiatal énekesnő előadásában. Brickner Szabolcsnak köszönhetően duettekből sem lesz hiány, a Bohémélet és a Traviata dallamai így a Libiamo is helyet kaptak a műsorban.

„Én teljesen szerelmes vagyok Budapestbe! Kétszer jártam már itt, először a híres zenei producer, David Foster és a magyar hegedűművész, Mága Zoltán meghívására, egy karácsonyi koncert apropóján, másodszor pedig mikor egy duettet vettem fel Maestro Placido Domingo-val a hamarosan megjelenő új albumához. Így már volt lehetőségem megnézni Budapestet télen és ősszel, és mivel nagyon bájosnak találtam, boldog vagyok, hogy most nyáron is visszatérhetek ide. A Margitszigeten nem voltam még, de remélem, hogy egy nagy ünnep lesz ez a koncert, egy egész estés, a legszebb áriákkal és dalokkal tarkított gyönyörű utazás. Szeretnék mosolyt csalni az emberek arcára!” – nyilatkozta az énekesnő.

Az idei évadban Firenzében, Milánóban, Berlinben, Lisszabonban majd Münchenben is színpadra áll, mielőtt a válogatott áriacsemegékkel a magyar fővárosba érkezne, hogy bűvös énekével, fiatalos lendületével, kacér pillantásaival elvarázsolja az opera szerelmeseit, és a műfaj szkeptikusait egyaránt.

„Imádok színpadon lenni, hiszen ez az a hely, ami összeköt a közönségemmel! A csillagos ég alatti szabadtéri gálakoncertekben pedig van valami varázslatos, valami igazán romantikus és különleges.” – mondta a szabadtéri koncertről Aida Garifullina.

Az estet a milánói La Scala zenekarának első oboistájából lett karmester, Pier Giorgio Morandi dirigálja majd, aki zeneszerzői és karmesteri tanulmányai alatt olyan zenészóriásoktól sajátíthatta el az operák és főként az olasz operajátszás tradíciójának minden műhelytitkát, mint Leonard Bernstein, Seji Ozava és Ferdinand Leitner. Morandi vendég karmesterként 1990 óta Olaszország és a világ számos híres operaházában többek között például Palermoban, Triesteben, Rómában, Marseilleben, a Szöuli Nemzeti Operában, a Teatro Colón Buenos Airesban, a Stockholmi Királyi Operaházban, a Coppenhágai Királyi Operaházban, a Deutsche Oper Berlinben, valamint a londoni Royal Albert Hallban is dirigált már. A szimfonikus repertoár elismert tolmácsolójaként pedig többek közt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Budapesti Filharmoniai Társaság Zenekarával és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral is dolgozott együtt. Aida Garifullinával a margitszigeti lesz az első közös koncertjük, de mindketten nagyon várják a közös munkát.

És valóban, mi is lehetne romantikusabb, és felemelőbb, mint egy kora augusztusi estén – augusztus 2-án – a fák lombjai alatt ringatózni Charles Gounod keringőjére, majd elmerülni Franz Schubert Ave Maria-jának magasztos szólamaiban?

Fotó: Aida Garifullina/onlyaida.com

https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/operagala-sztarvendeg-aida-garifullina/

(x)