35 éve omlott össze a macskaszindikátus

 

 35 éve jelen van az életünkben, némi fanyaros de mégis abszurd humorával, a James Bond paródiába öltöztetett Macskafogó. 

2021. október 2., 22:50

Szerző:

Nepp József tollából Ternovszky Béla rendezésével 1986-ban került a mozivászonra a minden idők egyik legjobb magyar animációs filmje. A macska–egér konfliktust egyrészt James-Bond, Csillagok Háborúja paródiájaként, másrészt, politikai gúnynak is lehet jellemezni. A Macskafogó nem csak itthon, de határon túl is sikert aratott. A keleti blokk országai közül a Szovjetunióban, Csehszlovákiában és Bulgáriában is népszerű volt, a „züllött nyugatiak” közül pedig az Egyesült Államokban és Hollandiában is imádták. Amerikában Cat City néven futott.

A történet leginkább egy korabeli James Bond-filmre hasonlít, ahol a 007-es ezúttal egy Grabowski nevű szuperegér, a Bond-gonosz Bloefeld pedig egy robotkezű orosz kék macska, bizonyos Fritz Teufel, aki bár elsőre egy igazgatói irodában szivarozgató maffiafőnöknek néz ki, még ő is retteg az igazi macskakeresztapától, a kövér, hófehér perzsa macskától, Don Gattótól. A címbéli Macskafogó egyébként nem más, mint egy titkos szuperfegyver, amelynek a tervrajzáért személyesen kell Grabowskinak elutaznia a pokiói Fushimisi professzorhoz, miközben táncos-komikus-bérgyilkos patkányok loholnak a nyomában, az Intermouse fegyveres erői pedig ádáz harcba kezdenek az egereket egyszer és mindenkorra leigázni akaró gengsztermacskákkal. 

A rajzfilm kortól nemtől függetlenül vált ikonikussá, mai napig van, amikor csak eszünkbe jut egy jelenet vagy aranyköpés, mint a „Jöjjön csak közelebb, Safranek!”,

a „Mehetünk vissza a balettba ugrálni!”, „Te hallod őket?”

vagy az „Egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska.”,

Nem filmnek indult először… A Macskafogó forgatókönyvét Nepp József írta, a nyolcvanas évek elején. Eleinte csak egy zenei kliphez készültek el a figurák, utána mondta jó barátjának, Ternovszky Bélának, hogy ebben egy egész estés rajzfilmet érez. Igaza is lett!

A rajzfilm társasjátékban és képregényben is egyaránt megtalálható. Egyik érdekesség még, amit a magáévá tudhat az alkotás, hogy jelölték Oscar díjra. A nem túl szemfüleseknek, ez most lehet, hogy új lesz, de Teufel egyik szeme helyén nem  drágakő van, hanem egy biciklis prizma.

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.