35 éve omlott össze a macskaszindikátus

 

 35 éve jelen van az életünkben, némi fanyaros de mégis abszurd humorával, a James Bond paródiába öltöztetett Macskafogó. 

2021. október 2., 22:50

Szerző:

Nepp József tollából Ternovszky Béla rendezésével 1986-ban került a mozivászonra a minden idők egyik legjobb magyar animációs filmje. A macska–egér konfliktust egyrészt James-Bond, Csillagok Háborúja paródiájaként, másrészt, politikai gúnynak is lehet jellemezni. A Macskafogó nem csak itthon, de határon túl is sikert aratott. A keleti blokk országai közül a Szovjetunióban, Csehszlovákiában és Bulgáriában is népszerű volt, a „züllött nyugatiak” közül pedig az Egyesült Államokban és Hollandiában is imádták. Amerikában Cat City néven futott.

A történet leginkább egy korabeli James Bond-filmre hasonlít, ahol a 007-es ezúttal egy Grabowski nevű szuperegér, a Bond-gonosz Bloefeld pedig egy robotkezű orosz kék macska, bizonyos Fritz Teufel, aki bár elsőre egy igazgatói irodában szivarozgató maffiafőnöknek néz ki, még ő is retteg az igazi macskakeresztapától, a kövér, hófehér perzsa macskától, Don Gattótól. A címbéli Macskafogó egyébként nem más, mint egy titkos szuperfegyver, amelynek a tervrajzáért személyesen kell Grabowskinak elutaznia a pokiói Fushimisi professzorhoz, miközben táncos-komikus-bérgyilkos patkányok loholnak a nyomában, az Intermouse fegyveres erői pedig ádáz harcba kezdenek az egereket egyszer és mindenkorra leigázni akaró gengsztermacskákkal. 

A rajzfilm kortól nemtől függetlenül vált ikonikussá, mai napig van, amikor csak eszünkbe jut egy jelenet vagy aranyköpés, mint a „Jöjjön csak közelebb, Safranek!”,

a „Mehetünk vissza a balettba ugrálni!”, „Te hallod őket?”

vagy az „Egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska.”,

Nem filmnek indult először… A Macskafogó forgatókönyvét Nepp József írta, a nyolcvanas évek elején. Eleinte csak egy zenei kliphez készültek el a figurák, utána mondta jó barátjának, Ternovszky Bélának, hogy ebben egy egész estés rajzfilmet érez. Igaza is lett!

A rajzfilm társasjátékban és képregényben is egyaránt megtalálható. Egyik érdekesség még, amit a magáévá tudhat az alkotás, hogy jelölték Oscar díjra. A nem túl szemfüleseknek, ez most lehet, hogy új lesz, de Teufel egyik szeme helyén nem  drágakő van, hanem egy biciklis prizma.