Szlovák választások: Čaputová mindenkit szavazni hív

A szlovák államfő kiemelte, mindenki szavazatára szükség van.

2023. szeptember 30., 20:01

Szerző:

Folynak az előrehozott szlovák parlamenti választások, és a részvétel az első jelzések szerint magasabbnak ígérkezik mint három éve. Zuzana Čaputová szlovák elnök azonban mindezek ellenére is felhívást adott ki, amelyben szavazni hívja a szlovákokat. Szerinte ugyanis csak az igazán magas részvétel vezethet valóban egyértelmű eredményhez:

„Ma itt a lehetőség kinyilvánítani a véleményünket. Minden egyes szavazatnak egyforma súlya van, ma egyformán hallani mindenki hangját. Ezért szeretném megkérni azokat, akik még tétováznak, hogy ők is menjenek el szavazni,” – írta az államfő közleményében, amelyet a pozsonyi Új Szó is ismertetett a nap folyamán.

Čaputová azt is megerősítette, az alkotmány szerint eljárva arra fog törekedni, hogy minél előbb működő kormányt kapjon az ország. Félő ugyanis, hogy a Robert Fico-vezette SMER és a kormányzó liberális jobboldal fej-fej mellett fog végezni a voksoláson, megnehezítve ezzel a kormányalakítás folyamatát.

(Kiemelt kép: Zuzana Caputova szlovák államfő az ukrán elnökkel tartott sajtótájékoztatóján 2023. július 7-én. Fotó: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP)