Zsidók elégetésére szólított fel az imám

Kitiltották az országból.

2022. január 13., 19:25

Szerző:

„Zsidók elégetésére" szólított fel egy marokkói imám egy videofelvételen Belgiumban. A felvétel még 2009-ben történt, viszont 2019-ben bukkant fel a neten. Ezért nemzetbiztonsági fenyegetésre hivatkozva kiutasították az országból még októberben – közölte csütörtökön a belga sajtó. Az információkat Sammy Mahdi, a belga menekültügyi és migrációs államtitkár is megerősítette. A tíz évre szóló kitiltást „a biztonsági szolgálatoktól kapott információk alapján", és „a nemzetbiztonságot fenyegető súlyos veszélyre utaló jelek miatt" rendelte el Belgium.

Az imám, Mohamed Toujgani korábban a molenbeeki Al-Khalil mecsetben, Belgium egyik legnagyobb muszlim imahelyén prédikált. Állítólag később az imám bocsánatot kért a beszédért, és arra hivatkozott, hogy Izraelnek a Gázai övezetben élő palesztinok elleni „háborúja" miatt ragadtatta magát az uszításra. Az imám, aki többek között a belgiumi Marokkói Imámok Ligájának vezetője, az állambiztonság, a belga polgári hírszerző szolgálat megfigyelése alatt állt. Jelenleg ugyan nem tartózkodik Belgiumban, de ügyvédjén keresztül fellebbezést nyújtott be a kiutasító határozat ellen. A flamand televíziós csatorna szerint a vallási vezető 40 éve él Belgiumban a családjával együtt – tudósította az MTI.

(Kiemelt kép: illusztráció. Belgiumi mecset. Fotó: Yorick Jansens / Belga Mag / Belga via AFP)

14:54

A város oroszországi elfoglalása óta először futott be egy hajó az ukrajnai Mariupol kikötőjébe, hogy fémet rakodjon fel és szállítson Oroszországba, amit Kijev fosztogatásnak minősített. 

14:30

Ukrajna megkezdte a Harpoon hajóelhárító rakéták átvételét Dániából és önjáró ágyúk átvételét az Egyesült Államokból – közölte szombaton Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, aki szerint a fegyverek az orosz invázió ellen harcoló erőket fogják erősíteni.

Kuba, Venezuela és Bolívia vezetői pénteken tiltakozásul alternatív csúcstalálkozót tartottak Havannában, mivel ezeket az országokat nem hívták meg az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) júniusi csúcstalálkozójára – jelentette a Reuters brit és a francia AFP hírügynökség.