Zendülő katonák vettek őrizetbe egy államfőt

Az elnök holléte egyelőre ismeretlen.

2022. január 24., 19:45

Szerző:

Zendülő katonák őrizetbe vették egy katonai táborban Burkina Faso államfőjét, Roch Marc Christian Kaborét – közölte két biztonsági forrás és egy nyugat-afrikai diplomata hétfőn újságírókkal.

Az MTI szerint az elnök holléte egyelőre ismeretlen. Az államfő Twitter-oldalán közzétett bejegyzése fegyverletételre szólította fel azokat, akik fegyvert fogtak.

„Nemzetünk nehéz pillanatokat él át, amelyekben meg kell védenünk a demokratikus normáinkat. Felszólítok mindenkit, aki fegyvert ragadott, tegye le a fegyvert a nemzet felsőbb érdekében” 

– olvasható az R.K. aláírással közzétett üzenetben, amelynek hitelességét a Reuters brit hírügynökségnek nem sikerült megerősítenie.

Kaboré elnök nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, amióta – vasárnap este – heves lövöldözés tört ki a fővárosban, Ouagadougouban található elnöki rezidencia körül. A kormány vasárnap este cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint puccs készül, miközben

több katonai táborból órákon át folyamatos lövöldözés hallatszott, és a lázadó katonák több támogatást követeltek az iszlamista fegyveresek elleni harcukhoz.

A zendülő katonák hétfőn azt állították, hogy az elnök az ő fogságukban van. A kormány kijárási tilalmat rendelt el este nyolc órától reggel fél hatig, és két napra bezárta az iskolákat.

A fővárosi állami televízió székháza előtt maszkot viselő katonák csoportja hadállást vett fel hétfőn – jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója. Egyelőre nem világos, hogy a jelen lévő tucatnyi katona valóban lázadó lenne-e, aki a televízió elfoglalására érkezett, vagy a kormányhoz hű katonák, akiket azért küldtek, hogy biztosítsák a tartalomszolgáltatás zavartalanságát.

Elég a dzsihadista támadásokból

Sajtójelentések szerint a nyugat-afrikai országban – a valahai Felső-Voltában – egyre elkeseredettebbek az emberek amiatt, hogy az ország vezetése képtelen véget vetni a dzsihadista támadásoknak. Az ENSZ adatai szerint tavaly decemberben két hét leforgása alatt

csaknem 12 ezer ember kényszerült otthonából elmenekülni a dzsihadista erőszak miatt.

Az egyik zendülő az AP amerikai hírügynökségnek hétfőn azt állította, hogy mintegy száz katona készült augusztus óta a hatalomátvételre. Követeléseik között a szélsőségesek ellen harcolók létszámának növelése, valamint a sebesülteknek és a halottak hozzátartozóinak nyújtandó nagyobb támogatás szerepel.

A 2015 óta hatalmon lévő Kaborét mintegy két éve azzal az ígérettel választották újra, hogy a dzsihadisták elleni harcot tekinti elsődleges feladatának.

A Mali, Burkina Faso és Niger hármas határán fekvő térségben rendszeresen követnek el gyilkosságokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Államhoz köthető iszlamista szélsőségesek.

Az erőszakcselekményekben emberek tízezrei haltak meg, és mintegy másfél millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

(Kiemelt kép: Zendülő katonák, amint a televízióban bejelentik, hogy átvették a hatalmat Burkina Fasóban 2022. január 24-én. Fotó: Radio du Burkina / AFP)

 

 

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.