Zelenszkij tanácsadója lemondott a dnyiproi tragédia miatt

Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó felajánlotta lemondását, miután kiderült, hogy a 44 ember halálát okozó orosz rakétát Ukrajna lőtte le. 

2023. január 17., 16:50

Szerző:

Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó felajánlotta lemondását, miután kiderült, hogy a Dnyiproban egy épületbe csapódott, 44 ember halálát okozó orosz rakétát Kijev lőtte le. Arestovics bocsánatot kért, és azt mondta, hogy „alapvető hibát” követett el – írja a BBC. A tanácsadó ismert figura a YouTube-on naponta közzétett frissítései miatt, amelyeket milliók néznek.Zelenszkij elnök egyelőre nem kommentálta Arestovics lemondását.

Órákkal azután, hogy a szombati rakétacsapás egy lakóházat ért Dnyiproban, Arestovics azt mondta, hogy úgy tűnik, az orosz rakéta az épületre esett, miután az ukrán légvédelem lelőtte. Az ukránok dühösen reagáltak Arestovics első megjegyzéseire, egyesek azzal vádolták, hogy megerősíti az orosz propagandisták pozícióját. Néhány ukrán parlamenti képviselő petíciót írt alá, amelyben Arestovics kormánytisztviselői tisztségéből való elbocsátását követelik.

Később benyújtotta lemondását és azt mondta, hogy „alapvető hibát” követett el. „Őszinte bocsánatot kérek az áldozatoktól és hozzátartozóiktól, Dnyipro lakóitól és mindenkitől, akit mélyen megbántott a téves verzióm az orosz rakéta lakóépületbe csapásának okáról" – írta hosszabb bejegyzésében a Telegramon.

Arestovics az egyik legnyilvánosabb ukrán arca a háborúnak, YouTube-csatornáján naponta tart vitákat a konfliktussal kapcsolatos kérdésekről. A csatornának több mint 1,6 millió feliratkozója van, és videóinak nézettsége gyakran meghaladja a 200 ezret. Az ukrán tisztségviselőktől szokatlan módon nem ukránul, hanem oroszul beszél.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az orosz támadások „nem lakóépületeket érintenek”, és azt sugallta, hogy az ukrán légvédelem okozta a támadást, és szerinte erre a következtetésre jutott „az ukrán fél néhány képviselője” is.

Kijevet, Harkivot és Odesszát is támadások érték szombaton, amelyek Moszkva szerint Ukrajna katonai és energetikai infrastruktúrája ellen irányultak.

(fotó: vitalii matokha / AFP)

 

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.