Zelenszkij Putyinnak: Normális pasas vagyok, nem harapok!

Az ukrán elnök szerint az oroszok nem állnak meg Ukrajnánál. 

2022. március 3., 20:29

Szerző:

„Találkozzunk, nem harapok!” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek címezve az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint a külföldi újságíróknak tartott csütörtöki kijevi sajtókonferenciáján.

Az MTI szerintZelenszkij azt hangoztatta, hogy közvetlenül Vlagyimir Putyinnal szeretne tárgyalni, mert úgy véli, ez az egyetlen módja, hogy leállítsák a háborút.

„Nem én akarok beszélni Putyinnal, beszélnem kell vele, az egész világnak beszélnie kell vele, mert ez az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk ezt a háborút”

– fejtette ki Zelenszkij a külföldi újságíróknak. Hozzátette: nyitott arra, hogy minden kérdést megvitasson Putyinnal.

„Ülj le velem a tárgyalóasztalhoz. De ne harminc méterre, mint (Emmanuel) Macronnal vagy (Olaf) Scholzcal. Normális pasas vagyok, nem harapok!”

– fogalmazott az ukrán elnök, utalva arra a hosszú tárgyalóasztalra, amelynél az orosz elnök a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések keretében a külföldi vendégeit fogadta.

Zelenszkij szerint Oroszországnak egész Kelet-Eorópa elfoglalása a cél

Zelenszkij felszólította a nyugati országokat, hogy növeljék az Ukrajnának nyújtott támogatást, mert ha Oroszország legyőzi az országát, megtámadja Kelet-Európa többi részét, a balti államokon kezdve, hogy eljusson egészen „a berlini falig”.

„Ha mi eltűnünk – Isten óvjon ettől bennünket –, Lettország, Litvánia, Észtország és a többi lesz a következő. Egészen a berlini falig, higgyenek nekem”

– állította Zelenszkij, aki arra kérte a nyugati országokat, hogy zárják le az ukrán légteret az orosz repülők előtt vagy adjanak neki repülőgépeket.

A Fehéroroszországban folyó tárgyalások kapcsán az ukrán elnök úgy vélte, hogy vannak dolgok, amelyekben kompromisszumot kell találni. Vannak azonban dolgok, amelyekben lehetetlen kompromisszumra jutni.

„Nem mehetünk oda úgy, hogy kijelentjük: igen, ez az ország a tiétek, Ukrajna Oroszország része”

– mondta. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta a diplomáciai párbeszéd fontosságát. „Minden szó fontosabb, mint egy lövés” – tette hozzá. Azonban ahogy arról már korábban beszámoltunk

az ukrán elnök vasárnap még azt nyilatkozta, hogy nem igazán hisz az ukrán és az orosz küldöttségek fehérorosz határnál tartandó tárgyalásának sikerében.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. március 3-án. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.