Zelenszkij: Moszkva hazudott a tűzszünetről

Zelenszkij szerint Bakhmutban voltak fegyveres összecsapások. 

2023. január 8., 11:06

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Moszkva nem mondott igazat a tűzszünetről, mert például Bakhmutban nem volt fegyverszünet, írja a Telex.

Az ukrán elnök szombat esti videójában azt mondta: ma a világ ismét meggyőződhetett arról, hogy Moszkva minden szava hazugság volt. Szerinte ismét bebizonyosodott: a csend, a biztonság és a béke helyreállítását és Oroszország nyomásgyakorlásának megszűntetését csak az orosz megszállók kiűzésével lehet elérni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 36 órás egyoldalú tűzszünetet hirdetett az ortodox karácsony idejére, szombat éjfélig. A harcok ennek ellenére folytatódtak. 

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatón beszél Lengyelország, Litvánia, Észtország és Lettország elnökével Kijevben, 2022. április 13-án. fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.