Zelenszkij meglátogatta a fronton harcoló ukrán katonákat

Látogatást tett a dnyipropetrovszki régióban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és meglátogatta a fegyveres erők előretolt állásait – közölte pénteken az elnöki iroda sajtószolgálata.

2022. július 8., 19:35

Szerző:

A közlemény szerint az államfő beszélgetett a katonákkal és többüket kitüntette. Zelenszkij a Krivij Rih-i járásban egyeztetést tartott a helyi hatóságokkal a térség, illetve a csapatok helyzetéről. Az elnök szerint a városoknak a hadiállapot ellenére hatékonyan kell működniük, és gondoskodni kell arról, hogy teljes mértékben el legyenek látva élelmiszerekkel és gyógyszerekkel.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter egy online tartott ukrajnai konferencián kijelentette, hogy jelenleg körülbelül egymillió "egyenruhás" vesz részt Ukrajna védelmében. Kifejtette, hogy a mozgósítások nyomán jelenleg az ukrán hadseregben legfeljebb 700 ezren, a nemzeti gárdánál 90 ezren, a határőrségnél 60 ezren, a rendőrségnél pedig százezren teljesítenek szolgálatot. Arra buzdította a vállalkozásokat, hogy aktívan csatlakozzanak támogatásukhoz, és fektessenek be a védelmi ágazatba.

Reznyikov azt is elmondta, hogy a harci cselekmények miatt Ukrajna egyfajta gyakorlóterep lett, ahol új típusú fegyvereket és innovatív megoldásokat alkalmaznak. „Ez azt jelenti, hogy technológiai újításokra, innovatív megoldásokra, javaslatokra lesz itt kereslet” – jegyezte meg.

Kiemelte, hogy a védelmi minisztérium korszerű NATO-fegyverek Ukrajnába szállításán dolgozik. Ezek tüzérségi rendszerek, páncélozott járművek, egyéb haditechnikai eszközök, amelyek mindegyike előbb-utóbb javításra és helyreállításra fog szorulni. „Ezért fontos, hogy hozzanak létre adatbázisokat a pótalkatrészekről, a berendezések különféle alkatrészeiről” – hangsúlyozta a miniszter.

(Kiemelt kép: az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. július 8-án készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet ráz egy katonával, amint az ukrán hadsereg Dnyipro régióban lévő állomáshelyén tett látogatása során ellenőrzi a csapatokat. Fotó: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)