Zelenszkij: Putyin az új Hitler

Kissinger az új Chamberlain, Davos az új München, Putyin az új Hitler – így lehetne összefoglalni az ukrán elnök reakcióját a volt amerikai külügyminiszter azon ötletére, hogy engedjen át területeket az oroszoknak.

2022. május 26., 07:43

Szerző:

Mint azt korábban megírtuk Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon elhangzott felszólalásában azt szorgalmazta, hogy Ukrajna engedjen át területeket Oroszországnak

A The Washington Post című amerikai lap keddi beszámolója szerint Kissinger azzal érvelt, hogy az Egyesült Államoknak és a nyugati országoknak nem szabadna Oroszország szégyenteljes vereségére törekedniük Ukrajnában, mert ez súlyosbíthatja Európa hosszú távú stabilitását.

„A háború ezen a ponton túli folytatása már nem Ukrajna szabadságáról, hanem egy új háborúról szólna, amely már Oroszország ellen folyna”

– magyarázta Nixon volt külügyminisztere. A Kissinger által hivatkozott status quo ante annak az állapotnak a helyreállítását jelentené, amelyben Oroszország ellenőrizte a Krím félszigetet és informálisan fennhatóságot gyakorolt a kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki szakadár területek felett. 

Kissinger az államok gyakorlati céljait erkölcsi és elvi megfontolások előtérébe helyező reálpolitikai megközelítés híve, nevéhez fűződik az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti enyhülés politikája, szerepe ugyanakkor nem tisztázott a chilei katonai puccsban és olyan dél-amerikai és kelet-timori háborús bűnökben, amelyekben az Egyesült Államok is érintett lehet. 

„Úgy tűnik, hogy Kissinger úr naptára nem 2022, hanem 1938, és azt hitte, hogy nem Davosban, hanem az akkori Münchenben beszél a közönséghez”

– válaszolt Kissinger felvetésére Volodimir Zelenszkij a CNN szerint, emlékeztetve arra, hogy Kissinger és családja a müncheni egyezmény évében, 1938-ban menekült az Egyesült Államokba, az egykori külügyminiszter 15 éves korában. 

Zelenszkij azokat, akik azt tanácsolják, hogy Ukrajna adja át azokat a területeket Oroszországnak, amelynek megszerzéséért megtámadta Ukrajnát olyan „nagy geopolitikusoknak” nevezte, akik nem mindig akarják látni az egyszerű embereket, az egyszerű ukránokat, a milliókat, akik ténylegesen azon a területen élnek, amelyet a béke illúziójáért cserébe átadni javasolnak az agresszornak.

„Mindig látni kell az embereket”

– szögezte le az ukrán elnök.

(Kiemelt képünk illusztráció. Chamberlain, Daladier, Hitler, Mussolini és Ciano a müncheni egyezmény aláírása előtt, amely a Szudéta-vidéket Németországnak adta. Fotó: Bundesarchiv/Wikimedia Commons)