Zelenszkij: Ha nem kapunk mindent vissza, a háborút csak befagyasztani lehet és idő kérdése, hogy mikor kezdődik újra

Zelenszkij szerint nem csökken Ukrajna elszántsága a heves orosz támadások ellenére sem. 

2022. november 24., 21:24

Szerző:

Volodimir Zelenszkijjel készített interjút a Financial Times,  amelyben az elnök elmondta, hogy Oroszország új stratégiája, amely Ukrajna infrastruktúrájának lerombolására és elsötétítésére irányul, nem gyengíti az ország elszántságát, hogy az összes megszállt területet felszabadítsa. Zelenszkij szerint ez a konfliktus „az erő és az ellenállóképesség háborúja”, írja a hvg.hu. 

Az ukrán elnök az eszkalációtól való nyugati félelmekre reagálva hangsúlyozta, hogy nem lesz tartós megoldás a háborúban, ha Oroszország nem vonul ki az általa megszállt területekről. Moszkva a múlt hónap óta fokozta az Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni bombázó hadjáratát, remélve, hogy Kijevet a harctéren elért sikerei ellenére engedményekre kényszerítheti.

„Vissza kell kapnunk minden területet” – mondta Zelenszkij. „Ha nem kapunk vissza mindent teljes egészében, a háborút mindössze befagyasztani lehet és csak idő kérdése lesz, hogy mikor kezdődik újra.” 

 Oroszország 70 rakétát indított infrastrukturális célpontok ellen egész Ukrajnában, így az ország mintegy 80 százaléka áram és víz nélkül maradt. Ukrajna mind a 15 atomreaktorát lekapcsolták, mert az áramellátás instabillá vált. Az elnöki hivatalban, ahol szintén nem volt vízellátás, Zelenszkij elmondta: „Nem is tudom, hány éve nem történt ilyen eset, talán 80-90 éve: Egy ország az európai kontinensen, ahol egyáltalán nincs világítás.”

„Az állam nagyszerűen reagált. Az energetikai dolgozók, az állami vészhelyzetek minisztériuma, a tűzszerészek, mindenki azon dolgozott, hogy helyreállítsa az áramellátást és legalább egy kis vizet biztosítson. Ez a háború az erőről, az ellenálló képességről szól, arról, hogy ki az erősebb” – fogalmazott Zelenszkij. 

(Kiemelt kép: Az ukrán elnökség sajtószolgálata által 2022. június 18-án készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitüntet egy katonát az ukrán nemzeti gárda odesszai régióbeli állásánál tett látogatása során. Fotó: Handout / UKRAINE PRESIDENCY / AFP)