Zelenszkij elrendelte Donyeck evakuálását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este elrendelte a donyecki régió ukrán ellenőrzés alatt álló településeinek kötelező kiürítését.

2022. július 31., 06:03

Szerző:

Az államfő videóüzenetében elmondta: a háború jelenlegi szakaszában Oroszország legfőbb fegyvere a terror. A területen - ahol jelenleg ádáz harc dúl - még mindig százezrek élnek.

 „Minél többen elhagyják Donyecket, annál kevesebb embert tud megölni az orosz hadsereg”

– tette hozzá Zelenszkij, aláhúzva, hogy a lakosság tiltakozása ellenére az evakuáció elkerülhetetlen. Hangsúlyozta: a távozók kárpótlást fognak kapni.

 Az elnök azt kérte az ukránoktól, hogy beszéljenek a régióban élő ismerőseikkel, és győzzék meg őket a távozás szükségességéről.Ukrán hírforrások szerint Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta: az evakuációra még tél előtt sort kell keríteni, mert a térség gázellátását ellehetetlenítették.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatón beszél Lengyelország, Litvánia, Észtország és Lettország elnökével Kijevben, 2022. április 13-án. fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)

12:05

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.