Zelenszkij: még nem támadunk

Még várni kell az ukrán ellentámadásra – árulta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek adott interjúban. 

2023. május 11., 13:26

Szerző:

Volodimir Zelenszkij közölte, hogy országának még egy kis időre szüksége van ahhoz, hogy elindítsa az Oroszország elleni régóta várt ellentámadást. Azt határozottan hozzátette, hogy béketárgyalások esetén szó sem lehet arról, hogy Oroszországnak adják az oroszok által illegálisan annektált ukrán területeket.

A BBC-nek adott interjúban Zelenszkij megerősítette, hogy az ukrán haderő várja a további nyugati támogatást, és hozzátette: a tervezett offenzíva döntő lehet a háború további kimenetelében. Mint fogalmazott, számít a NATO által kiképzett katonák bevetésére, de elengedhetetlen a további sikerhez a nyugat által ígért páncélozott járművek folyamatos érkezése.

Az természetesen titok, hogy hol fog előrenyomulni az ukrán haderő, de az orosz aggodalmat jelzi, hogy a front 1450 km-es hosszában megerősítették a jelenlétet.

Egy névtelenséget kérő magas rangú kormányzati tisztviselő azt mondta, hogy az ország vezetői „megértették, hogy sikerre van szükségük”, de a támadást nem szabad „ezüstgolyóként” elkönyvelni az immár tizenöt hónapja tartó háborúban – idézte a BBC-t az Euronews.

Az ukrán elnök elmondta azt is, hogy szerinte jelenleg semmi esély a konfliktus lezárását célzó tárgyalásokra.

Egyúttal visszautasította azt az orosz vádat, hogy Ukrajna áll a Kreml elleni múlt heti állítólagos dróntámadás mögött. Szerinte ez egy titkos orosz akció volt, és csak arra ürügy, hogy Moszkva  további támadásokat intézhessen Ukrajna ellen.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönti a katonákat a katonai bázistáborban tett látogatása során Hollandia miniszterelnökével és védelmi miniszterével Soesterbergben 2023. május 4-én. Fotó: Jeroen Jumelet / ANP / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.