Zelenszkij elárulta, mi történik, ha elvesztik a Bahmutért vívott csatát

Az AP hírügynökségnek adott intejújában bocsátkozott jóslatokba az ukrán elnök. 

2023. március 29., 17:21

Szerző:

Ha az ukrán fegyveres erők nem nyerik meg a Donyeck megyei Bahmut városáért vívott csatát, erősödni fog az Ukrajnára nehezedő nemzetközi és országon belüli nyomás annak érdekében, hogy számára elfogadhatatlan kompromisszumokat kössön Oroszországgal – vélekedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AP hírügynökségnek adott, az Ukrajinszka Pravda hírportál által szerdán idézett interjúban. Zelenszkij kijelentette, hogy bahmuti vereség esetén az ukrán társadalom kompromisszumot fog követelni.

„Társadalmunk fáradtnak fogja érezni magát (Bahmut eleste estén), és arra fog kényszeríteni, hogy kompromisszumot kössek velük (az oroszokkal)” 

– mondta Ukrajna elnöke, de ehhez még hozzáfűzte, hogy ő egyelőre nem érez ilyen nyomást. 

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelytettes a Telegramon közölt bejegyzésében úgyszintén kijelentette: az oroszok a legnagyobb támadóképességeiket Bahmut irányában összpontosítják, és ezzel párhuzamosan propagandamédiájukban a Bahmutért vívott harcok témájára próbálják áthelyezni a hangsúlyt. Teszik ezt annak érdekében, hogy aláássák az ukránoknak az ország katonai vezetésébe vetett bizalmát a város védelmére vonatkozó parancsokat illetően. Szavai szerint az orosz média a bahmuti helyzetet „apokaliptikusként” mutatja be, a városért vívott csatákat pedig „olyan tényezőként, amely végső soron befolyásolja a háború menetét”. Hozzátette: Oroszország úgy véli, képes megijeszteni az ukrán társadalmat, hogy az végül nyomást gyakoroljon a katonai-politikai vezetésre a védekező műveletek leállítását követelve. Szerinte ennek érdekében a megszállók egyebek mellett azt az üzenetet terjesztik, hogy Bahmutot nem érdemes megtartani, mert szinte mindent körülvett az orosz hadsereg, az ukrán erők hősiességét pedig felfújja az ukrán propaganda. Emellett az ukrán elnököt és Olekszandr Szirszkijt, az ukrán szárazföldi erők parancsokát igyekeznek vég nélkül lejáratni, és konfliktust próbálnak gerjeszteni az ukrán katonai vezetésben – jegyezte meg. 

Maljar úgy vélekedett, hogy valójában a bahmuti harcok a háború aktív szakaszának részei. „Ugyanolyan intenzívek, mint más kelet-ukrajnai térségekben, ahol január óta erőteljes ellenséges offenzíva zajlik. Az ukrán katonák ugyanolyan hűségesen védik Bahmutot, mint bármely más települést” – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy Bahmut védelme most a hadműveleti-taktikai célszerűségen alapul, az ukrán katonai vezetés pedig hozzáértő és kiegyensúlyozott döntéseket hoz, amelyek célja a halaszthatatlan védelmi feladatok teljesítése.

(Kiemelt képünk illusztráció. A kelet-ukrajnai frontra látogatott és katonákat tüntetett ki Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök Bahmutnál, 2022. december 20-án. Fotó: STRINGER / Ukrán Elnöki Hivatal/ AFP)