Zelenszkij: Azt az információt kaptuk, hogy február 16-án indul a támadás

Oroszország továbbra is azt állítja, hogy egyáltalán nem tervezik lerohanni Ukrajnát.

2022. február 14., 21:26

Szerző:

Az ukrán kormánynak olyan információi vannak, hogy február 16-án, szerdán indul az orosz támadás Ukrajna ellen – jelentette be Volodimir Zelenszkij államfő a Facebookon. A bejegyzés angolra fordított verziója szerint Zelenszkij továbbra is a békés megoldást és a tárgyalásokat tekinti a megfelelő útnak, de azt írja, hogy Ukrajna erősebb, mint valaha, a Donyec-medence és a Krím félsziget visszakerül Ukrajnához. De csakis diplomáciai úton.

„Nem nézzük másét, de a sajátunkat nem adjuk. Remek hadseregünk van. A fiainknak egyedi harci tapasztalatuk és modern fegyvereik vannak”

– áll a bejegyzésben, amelyet a Telex idézett.

Szerdán nemzeti ünnepnapot tartanak, és erről született egy kormányrendelet is. Kitűzik az utcán a nemzeti zászlókat, kiteszik a sárga és kék szalagokat.

„Mind boldogan akarunk élni, és a boldogság szereti az erőseket. Soha semmit nem voltunk képesek feladni, és most sem fogjuk megtanulni, hogy kell”

– írja.

Zelenszkij nemrég még azt mondta, hogy az amerikaiak hiába állítják, hogy Oroszország bármelyik nap támadhat, ők ennek semmi jelét nem látják. Arra kérte a szövetségeseket, hogy ha van erre vonatkozó információjuk, osszák meg vele. Addig viszont nem akart pánikot kelteni, mert az „az ellenfél legjobb barátja”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azt mondta Vlagyimir Putyinnak, hogy még egyáltalán nem merítették ki az összes diplomáciai lehetőséget, lát esélyt békés megoldásra. Emellett Oroszország továbbra is azt állítja, hogy egyáltalán nem tervezik lerohanni Ukrajnát, a több mint 100 ezer katonát hadgyakorlatok miatt vezényelték a határra.

(Kiemelt kép: Kijev, 2021. május 20. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az államfői beiktatásának második évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón a kijevi Antonov repülőgépgyűrban 2021. május 20-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

2023. március 25., 11:41

Andrij Juszov, az ukrán katonai felderítés szóvivője szerint az orosz katonai vezetés és a megszálló közigazgatás tagjai elkezdték árulni ingatlanjaikat, és szervezik családtagjaik kimenekítését.